Търсят се медицински сестри в детските ясли в Община Стара Загора, отчетоха директорите им
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2024 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят се медицински сестри в детските ясли в Община Стара Загора, отчетоха директорите им На среща със зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева те обсъдиха как върви практическият прием на малчуганите

/КРОСС/ Практическият прием на малчугани в детските ясли на територията на община Стара Загора вече започна. Имат ли належащи нужди и какво е необходимо за успешната им работа беше обсъдено днес на среща на директорите на яслите със зам.-кмета с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности" Павлина Делчева. Тези срещи да станат регулярни и да се провеждат веднъж месечно за оперативна комуникация, се разбраха г-жа Делчева и директорите.

На срещата присъстваха още д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване и социални дейности" в Община Стара Загора и главните експерти в отдела Кунка Минева-Дучева и Звезделина Иванова.

Периодът по приема на децата е натоварен, но се осъществява без проблеми, отбелязаха директорите. Все по-често родителите предпочитат да прекъсват майчинството по-рано от предвидения от закона срок, особено когато майките са добре реализирани професионално и изпращат в яслите дечица на 10-11-месечна възраст. В нашата ясла сме приели тризнаци, похвали се директорът на ДЯ № 1 Минка Кълвачева.

Най-същественият проблем се оказва обезпечаването на медицински сестри. Гладът за средни медицински кадри е повсеместен и той се отразява и на осигуряването им от детските заведения. Многократните запитвания към Тракийския университет засега са безрезултатни, тъй като завършващите специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка" млади момичета са най-често от други населени места извън община Стара Загора и се прибират у дома след дипломирането си.

Директорите на ясли апелират към младите хора, завършили някоя от двете специалности, които обичат малки дечица и са готови да се справят със спецификата на обгрижването им, да не се колебаят и да кандидатстват за назначаване.

Директорът на ДЯ № 3 „Маргаритка" Милена Михайлова благодари на Павлина Делчева за чудесно ремонтирания двор на яслата, своето задоволство пред зам.-кмета по същия повод изрази и Светлана Германова от ДЯ № 13 „Росица" в кв. „Кольо Ганчев".

Минка Кълвачева благодари на г-жа Делчева, а задочно и на кмета Живко Тодоров, и на останалите заместник-кметове, които заедно са положили личен труд за засаждането на фиданки в съботен ден в двора на Детска ясла № 1. Всички дръвчета се хванаха, отбеляза директорът на ДЯ № 1.

На срещата в Община Стара Загора днес бяха разисквани още проблеми като частични ремонти на компрометирана настилка или на складово помещение.