"Възраждане" спря джендър пропагандата в Столична община
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2024 06:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Възраждане" спря джендър пропагандата в Столична община

/КРОСС/ Вчера, след продължителни дебати, Столичният общински съвет прие предложението на „Възраждане" за премахване на джендър текстове от Стратегията за личностно развитие на Столична община за периода 2024-2026 г. В първоначалния текст на документа беше заложен вектор, който предизвика сериозни обществени реакции. Той включваше следния израз:

"Утвърждаване на идентичност: чувстват се комфортно в своето тяло и са спокойни по отношение на полово специфичните неща, които ги заобикалят, защото придобиват по-добро усещане за себе си в културен и исторически контекст."

Очевидно този текст е в противоречие с наскоро приетите промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които забраняват всякакви форми на пропаганда, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и смяна на пола. Това предизвика реакцията на общинския съветник от „Възраждане" Деян Николов, който внесе предложение за промяна на текста. След неговата намеса проблемният вектор беше променен на:

"Чувстват се комфортно в своето социално обкръжение..."

Деян Николов заяви: "Радвам се, че не отворихме кутията на Пандора и успяхме да спазим закона."

Ситуацията в Столичния общински съвет напомня на случилото се в Народното събрание преди около месец, когато „Възраждане" отново успя да прокара законодателни промени, целящи предотвратяването на възможността НПО-та да тълкуват двусмислени текстове в ущърб на традиционните семейни ценности.

„Радвам се, че разумът надделя в повечето политически сили и с това предотвратихме опитите за насаждане на подобни спорни идеи в образователните институции на Столична община," допълни Николов.

С приетите промени „Възраждане" продължава да отстоява своята позиция за защита на традиционните ценности и се противопоставя на всякакви опити за насаждане на джендър идеология в образователната система на страната. Политическата организация категорично се противопоставя на всички форми на натиск от страна на НПО-та, които търсят начини да заобикалят закона и да прокарват спорна политика в училищата и детските градини.