Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова пристига у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2024 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова пристига у нас

/КРОСС/ Президентът на югозападната ни съседка Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова пристига у нас. Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с нея.

Президентът на югозападната ни съседка ще бъде в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко" от Джузепе Верди.

В рамките на 52-рото издание на майски оперни вечери в Северна Македония Силяновска присъства на представлението "Валкюра" на Софийската опера и балет в Скопие, като подчерта "значението и силата на културната дипломация като неделима част от международната дейност".

Министърът на външните работи и външната търговия на Северна Македония Тимчо Муцунски съобщи, че той, както и министърът на културата Зоран Лютков, също ще пътуват за София.

Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност на 12 май т.г., след като положи клетва пред парламента в Скопие.

Последното официално посещение на президент на РСМ в България е на 14 юни 2018 г., посочва БТА. Тогава в София на двудневно официално посещение пристига президентът Георге Иванов по покана на президента Румен Радев.

Последният път, в който Румен Радев е на официално посещение в Северна Македония, е на 16 февруари 2018 година. Тогава той е на двудневно посещение в Скопие по покана на президента Георге Иванов. Посещението е първа официална визита от такъв характер след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония (подписан на 1 август 2017 г. в Скопие).

На 1 октомври 2022 г. на официална церемония в София беше въведена в експлоатация Междусистемната газова връзка Гърция-България. В церемонията участва и тогавашният президент на РСМ Стево Пендаровски.

Източник: Президентство на Република България