Министър Запрянов: Всичко, което се дава на Украйна, е декларирано и е на база на действащи решения на Народното събрание
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2024 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Запрянов: Всичко, което се дава на Украйна, е декларирано и е на база на действащи решения на Народното събрание

/КРОСС/ Всичко, което се дава на Украйна, е декларирано и е на база на действащи решения на Народното събрание. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в студиото на "Денят започва". Той напомни, че даваме на Киев само излишно имущество на българската армия.

Помощта за Украйна представлява излишни свръхзапаси, които не са необходими на Българската армия. „Всички пакети, които правителството е гласувало, са заминали. Всичко, което се дава на Украйна, е декларирано. Нашата помощ се използва на територията на бойните действия", подчерта той.

Атанас Запрянов добави, че помощта на България не означава намеса на страната във войната. Тя е международно правно оправдана. Ние помагаме на една жертва на агресията. Това го правят всички страни, съгласно ООН, хартата на ООН и международните закони", посочи той.

Запрянов коментира и темата с парите за отбрана. Минималните разходи, които страната ни трябва да отделя за сектора, трябва да нараснат на 2,5% от БВП. За да решат проблемите с липсата на кадри, от Министерството вече са заложили по-високи заплати от 1 януари, като ще бъдат предлагани и по-високи бонуси и социални придобивки.

"Това увеличение е достатъчно на първа стъпка. Тази мярка е навременна, даже закъсняла. Една от причините, която ни пречи да вземем хора в армията са наемите, които те плащат в постъпване в гарнизоните. Мисля, че капиталовите проекти за организация ще се извършват по график", уточни министърът на отбраната.

С това увеличение минималната заплата на войника става около 2300 лева. „При условие, че минималната заплата ще бъде 1077 лева, това вече е чувствително отдалечаване на заплащането на войниците от минималната заплата", добави той.

Модернизацията на Българската армия е комплексна, няма приоритетен вид въоръжена сила, заяви Запрянов.

"Разглеждаме превъоръжаването и в трите вида въоръжени сили като равнопоставено. Имаме самолети, зенитно-ракетни комплекси, радари за ВВС, имаме бойните машини "Страйкър" за сухопътните войски. Работим по нови артилерийски системи. За Военноморските сили имаме кораби, говорим за противокорабни комплекси. Говорим и за някои системи, които са като дронове, антидрон системи, които касаят и трите вида въоръжени сили. Говорим за комуникационно-инфраструктурно оборудване за въоръжените ни сили. Т.е. ние подхождаме балансирано в развитието и модернизацията на видовите си въоръжени сили. Но сухопътните войски са най-зле с окомплектоването, а те са гръбнака на нашите въоръжени сили", каза военният министър.