Тенденциите в киберизмамите
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2024 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тенденциите в киберизмамите

/КРОСС/ В дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП получаваме ежедневно между 50 и 70 сигнали за поне 15 различни престъпления. Наблюдаваме бавно, но плавно и постоянно увеличаване на атаките. Повишават се случаите и на компютърни измами. Това каза комисар Владимир Димитров, директор на отдел „Киберпрестъпност" в ГДБОП в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

Огромен е делът на „фишинг" съобщенията - най-често имейли, които претендират да са от банкова или друга легитимна институция, компания. „Идеята на хакерите е да последвате линка, да бъдете препратен на сайт, който е контролиран от тях - там да въведете личните си данни", обясни още комисар Димитров.

По думите му телефоните и таблетите са отлично защитени, а най-застрашени са компютърните конфигурации, които се нуждаят от добра антивирусна система.

„При компрометиране на един компютър, хакерите имат отдалечен, но постоянен достъп на този компютър, докато е включен. Могат да откраднат данни, пароли, могат да използват устройството като отправна точка да атакуват други компютри. Това е една допълнителна за тях услуга - те обикновено имат хиляди заразени компютри по цял свят", каза още комисар Димитров.

В случай на подобен тип атака най-добрият ход от наша страна би бил да сменим потребителските си имена и паролите за основни социални мрежи, както и да подменим банковите си карти.

„Почти всяка седмица имаме такъв случай, който е в резултат на атакувана компютърна конфигурация. Хакерите знаят какво е потребителското име и паролата за онлайн банкирането на жертвата, знаят колко пари има в банковата сметка, както и телефонния номер, който се използва за потвърждаване на заплащания", добави директорът на отдел „Киберпрестъпност".

„Хакерите знаят абсолютно всички данни, подготвят дори фалшиви пълномощни. Имаме такива и на територията на страната ни, които работят в колаборация с чуждестранни хакери. Всяка година залавяме поне една организирана хакерска група", подчерта той.