Какво стои зад посещението на северномакедонския президент у нас
Секция: Анализи
13 Септември 2024 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво стои зад посещението на северномакедонския президент у нас Анализ на Иван Георгиев – журналист; Любчо Нешков – журналист

/КРОСС/ Няма нито дипломация, нито отношения, нито реални стъпки и ходове за сближаване не само с България, а и с Европейския съюз от страна на властите в Македония. Има тотално блокиране на преговорните процеси, отказ от изпълнение на преговорната рамка. Това каза журналистът Любчо Нешков в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

Вместо това РСМ върви към съюз с Будапеща-Белград-Атина.

Коридор №8 е тотално зачеркнат от македонското правителство. Вместо това парите ще се насочат към изграждане на връзки с Белград.

В управлението се вкарват хора, лоялни на Русия, Беларус и Иран, посочи Нешков.

„В момента ние сме изправени пред много тежък и отговорен въпрос, който трябва да обясним пред нашите съюзници както в НАТО, така и в ЕС, защото рисковете от дестабилизация на региона са реални", смята той.

Журналистът Иван Георгиев посочи, че посещението на македонския президент у нас идва в момент на задълбочаваща се международна изолация, която става все по-дълбока след политическите промени. „Това посещение по-скоро има декларативен характер, както и всички обяснения и срещи с международни дипломати в Скопие. Зад тези заявления, че европейската интеграция на РСМ е приоритет за страната, не стои нищо. Напротив, отвъд това, което наричаме културна дипломация, на втори план има събития, стъпки, решения от страна на официалните власти в Скопие, които показват тъкмо обратното", коментира Георгиев.