Поредица от работни срещи в Молдова за присъединяване на Тараклийския държавен университет в структурата на Русенския университет
Секция: Наука
13 Септември 2024 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поредица от работни срещи в Молдова за присъединяване на Тараклийския държавен университет в структурата на Русенския университет

/КРОСС/ В периода 11 -13 септември 2024 година се провеждат поредица от работни срещи в Република Молдова за изясняване на всички въпроси, свързани с присъединяването на Тараклийския държавен университет в структурата на Русенския университет.

В работната група от страна на Русенския университет и град Русе участват: акад. Христо Белоев - почетен ректор на Русенския университет и Председател на Общински съвет Русе, проф. Генчо Попов - ректор на Русенския университет и проф. Теодор Илиев - директор на дирекция "Чуждестранни студенти".

От страна на Министерството на образованието и науката участват: г-жа Росица Колева - директор на дирекция "Висше образование", г-жа Яна Йотова - началник на отдел "Прилагане на нормативната уредба" в дирекция "Висше образование", г-н Милен Ботев - началник отдел "Финансиране на висшето образование" в дирекция "Финанси", г-н Георги Кирков - държавен експерт в дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки", г-жа Веселина Паунова - главен експерт в дирекция "Международно сътрудничество".

От страна на посолството на Р България в Р Молдова участват: г-н Кирил Димитров - първи секретар и г-н Мартин Владимиров - втори секретар.

От страна на Министерството на образованието и изследванията на Р Молдова участват: г-жа Светлана Миронов - главен специалист в дирекция „Висше образование" на Министерството на образованието и изследванията на Р Молдова.

От страна на Тараклийския държавен университет участват: доц. Мария Паслар - ректор на университета, зам. -ректори, ръководители на катедри и дирекции.

На 11 септември беше направен преглед на материалната база, сградния фонд, студентското общежитие и други, като бе направен и пълен анализ.

Проведоха се срещи със студенти, преподаватели и служители.

На 12 септември се състоя работна среща в Тараклийския държавен университет и бяха обсъдени въпроси за:

- специалностите за обучение в поделението на Русенския университет в гр. Тараклия;
- начина на провеждане на обучението на студентите;
- контактите с местните и национални структури и бизнеса;
- сградния фонд и процедури по прехвърляне на собствеността;
- трудово-правните отношения с действащите към момента преподаватели и служители;
- финансовото състояние на Тараклийския държавен университет;
- необходимите ремонтни дейности и други.

Днес, на 13.09.2024 г., предстоят срещи в гр. Кишинев в Министерството на образованието и изследванията на Р Молдова за изясняване на някои от горепосочените въпроси, както и на такива, свързани с регистрацията на поделението, с прехвърлянето на собствеността и други процедури, заложени в междудържавните спогодби.