Световен ден на първата помощ
Секция: Здраве
13 Септември 2024 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на първата помощ

/КРОСС/ На 14 септември 2024 г. (събота), от 10:00 до 12:30 ч. под мотото „Първата помощ и спортът", Столичната организация на Българския Червен кръст ще отбележи Световния ден на първата помощ. На специално обособени пунктове на Английската поляна в Южния парк (вдясно от централния вход на парка от към бул. „Витоша"), своите дейности ще представят доброволците от Българския младежки Червен кръст и Младежкия авариен екип от Доброволния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи, Университетския авариен спасителен отряд, Планинската спасителна служба на БЧК, ГДПБЗН и други партньори на Българския Червен кръст.

Точно в 12:00 ч. всички присъстващи ще се хванат за ръце и ще направят традиционната за този ден жива верига на първата помощ в знак на своята признателност, почит и уважение към всички доброволци и хора, които са били обучени да оказват първа помощ и са помогнали при спешни инциденти и различни хуманитарни програми.

По време на събитието посетителите в парка ще могат да се включат в играта по първа долекарска помощ и да участват в демонстрация на оказване на първа помощ при спортен инцидент, както така придобият умения за реакция при наранявания и травми. Ще бъде демонстрирана и употребата на автоматичен външен дефибрилатор, а за най-малките са предвидени арт работилница, динамични игри и специална викторина.

По инициатива на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г.  всяка втора събота на месец септември. Всички събития, организирани в този ден имат за цел да насочат вниманието на обществото към дейностите, осъществявани от Българския Червен кръст, както и да популяризират обучението, знанията и уменията за оказване на първа долекарска помощ в световен мащаб.