Десетки хиляди пожари продължават да горят в Бразилия
Секция: СВЯТ
14 Септември 2024 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десетки хиляди пожари продължават да горят в Бразилия

/КРОСС/ Бразилия все още се бори с десетки хиляди пожари, подклаждани от най-тежката суша в страната, а големи градове като Сао Пауло и Рио де Жанейро са застрашени, предаде АФП.

"Федералното правителство, в сътрудничество с щатските и общинските власти, работи за борба с пожарите", написа президентът Луиз Инасио Лула да Силва в социалната мрежа "Блускай" - алтернативното решение на "Екс", който беше забранен в Бразилия.

През първите 12 дни на септември тази година е имало повече пожари, отколкото през целия септември 2023 г. - 49 266 пожара в сравнение с 46 486, показват данни на Националния институт за космически изследвания, основани на данни, събрани от сателити.  

Към полунощ в четвъртък 60,7% от пожарите, регистрирани през септември в Южна Америка, са горели в Бразилия според същия източник. Много от тези пожари са в ключови за биоразнообразието природни зони като Амазония, Серадо и Пантанал.

Пожарите се разпространиха и в градовете, включително в Сао Пауло, където вчера пожарите обхванаха северни квартали. Полицейски хеликоптер се опитваше да потуши горски пожар в близост до фавелата Бразиландия, констатира АФП.