Мусала – първенецът на Балканския полуостров
Секция: Туризъм
14 Септември 2024 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мусала – първенецът на Балканския полуостров

/КРОСС/ Тази седмица в рубриката „Дотам и обратно" ви предлагаме разходка до най-високата точка на Балканите. Всеки българин трябва да изкачи връх Мусала поне веднъж в живота си. Още повече преходът далеч не е толкова труден, колкото изглежда. Там горе обаче трябва да се съобразим с времето. Условията високо в планината се менят за минути.

„Мус Аллах" или „Близо до Бог". От там, според най-популярната хипотеза, идва името на Мусала - най-високата точка на Балканския полуостров. Величественият гранитен масив докосва облаците на 2925 метра надморска височина, високо над курорта Боровец, долината на река Мусаленска Бистрица и циркуса на приказните Мусаленски езера.

Въпреки внушителната си височина, Мусала е достъпен - изкачването догоре е далеч по-лесно от прехода към други планински върхове у нас. Значителна част от денивелацията се преодолява, благодарение на кабинковата въжена линия от центъра на Боровец до връх Ястребец на 2369 метра в сърцето на Национален парк „Рила".

Въжената линия преодолява около 1000 метра денивелация и около 5-6 километра разстояние. Иначе казано, без нея трудно бихме се справили с прехода до Мусала за един ден. Лифтът ни оставя почти на самия връх Ястребец. Точно там, с прелестна панорама към цялата долина на Мусаленска Бистрица, в сянката на възвишението, е закътана Каменната хижа. Кокетната алпийска постройка е градена с дялани на място камъни. Преди години е била ловен дом на царската фамилия.

От хижата следва 4-километрова лека разходка по сравнително равен черен път до подножието на Мусала, едноименната хижа и циркуса, в който са разположени красивите Мусаленски езера.

От птичи поглед водоемите са като очи, в които се оглеждат облаците и живописната поредица от алпийски двухилядници. По пътеката най-достъпни са първите три езера - пред хижите се разлива Долното Мусаленско, а скрито в пейзажа зад него е Каракашевото езеро. То всъщност е най-голямото в групата със своята площ от 26 декара. Дълбочината му е около 6-7 метра. Името му идва от мъж, които преди време се удавил в него.

Пътят продължава по стръмна пътека в седловината между върховете Иречек и Алеко. Ходенето става по издълбаното от древен ледник каменно корито. След като се изкачи първата тераса, имаме по-обхватен поглед от високо към Долното Мусаленско и Каракашевото езера.

Към върха растителността е оскъдна. Околността обаче е все така очарователна със своя сив облик. Пътеката се движи сред огромни гранитни скали, тук-там оградени от зелени петна клекове и хвойна. Особен колорит добавят езерата, накацали по циркусните тераси, построени от мощната ледникова ерозия в продължение на десетки хиляди години. Така се стига до Леденото езеро, над което са последните метри до върха. На 2700 метра водоемът е най-дълбокият от групата - 16 метра. Покрай него и емблематичния за този преход заслон „Еверест" до Мусала остават около 30-40 минути спокойно ходене. Летният маршрут криволичи между камъните, а зимният - по дълго метално въже чак до метеорологичната станция.

Когато човек се качи на Мусала и пипне камък, може спокойно да каже, че е на покрива не само на България, но и на Балканите. Цялата родина е в краката му. Покривът на България е с постоянно човешко присъствие - от 1932 година данни за времето събират наблюдателите в най-високата метеорологична станция на Балканите. До нея, от южната страна на върха, е изградена базовата екологична обсерватория на Института за ядрени изследвания при БАН.

Вазов го е казал най-точно: „Великата Рилска пустиня". Страхопочитание те обзема горе, в прегръдката на непристъпните гранитни исполини, извисяващи се над Маришките и Мусаленските езера. Едноличен господар на докоснатото от боговете място е времето. То определя ритъма, в който наоколо се надбягват силни ветрове и падат непрогледни мъгли. Време, което оставя всеки турист да се изгуби в безвремието на Великата природа.

Нова телевизия, „Събуди се"