Интензивно е движението на някои от граничните пунктове с Румъния и Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2024 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интензивно е движението на някои от граничните пунктове с Румъния и Гърция

/КРОСС/ Интензивно е движението на някои от граничните пунктове с Румъния и Гърция. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция" (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Видин", „Кардам", „Никопол" и „Дуранкулак" е интензивен на изход за  товарни автомобили. Граничните власти препоръчват използването на алтернативни маршрути.

Поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа на ГКПП „Оряхово" е преустановила работа.

Заради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра", ГКПП „Кардам", ГКПП „Дуранкулак", ГКПП „Кайнарджа" и ГКПП „Крушари". Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

На границата с Гърция трафикът е интензивен на ГКПП „Кулата" и ГКПП „Маказа" на изход за леки автомобили. 

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата" и ГКПП „Маказа" на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от „Гранична полиция" съветват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП „Илинден", като алтернатива на ГКПП „Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП „Златоград", като алтернатива на ГКПП „Маказа". За курорти в района на Александруполис се препоръчва да се преминава през ГКПП „Капитан Петко войвода".

През граничните пунктове „Маказа", „Златоград" и „Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Нормално е движението по границите със Сърбия, Република Северна Македония и Турция на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.