Росен Карадимов: ББР е мощен инструмент на държавата, вече не раздава подаръци
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2024 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Карадимов: ББР е мощен инструмент на държавата, вече не раздава подаръци

/КРОСС/ В "Денят започва с Георги Любенов" министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов коментира разследването за кредитната афера на Румен Гайтански-Вълка за изтегления заем на стойност 150 милиона от ББР. Акцентира върху това, че този сюжет може да е нов за обществото, но още през 2022 година са сезирали прокуратурата за въпросния заем.

"Има ли смисъл изобщо от ББР в този си вид или тя трябва да бъде трансформирана, преструктурирана или преформатирана в нещо ново, което е силен пазарен инструмент на държавата".

Какъвто е сега, допълни той, по отношение на инфраструктура, комуникации, свързаност и други сфери.

"Има ли нещо по-нормално от това държавната банка да влезе на либерализацията на тока, когато това настъпи? Има ли нещо по-нормално от това държавната банка да продължи да подпомага процеса на саниране на жилища? Ето това са истинските функции на ББР".

А не кредити по 150 милиона лева, категоричен беше той. На въпрос "кой е този, който раздава подаръци като заема на Гайтански", министърът на иновациите отговори, че това е тогавашното ръководство на ББР. Допълни, че и в момента има проблемни кредити, които не се обслужват, но за разлика от 150 милиона лева, те са свръхобезпечени. В момента начинът, по който функционира ББР за разлика от 2019 година няма нищо общо с кредитиране на фирми, заяви Карадимов.

"Това не е възможно заради устава, който съм подписал".

Росен Карадимов обясни, че ББР ще се опита да изготви финансов продукт, пазарен, при който да даде възможност на хората, които са в обществения сектор, да ползват частично с финансови инструменти дължимите им пари при пенсиониране предсрочно.

За изборите, министърът каза, че има ясно недоверие сред гражданите за машинното гласуване, много неща и скандали се наслоиха в последните години. Това недоверие трябва да бъде преодоляно.

"Ние предлагаме удостоверяване на машините с флаш памет и софтуер и подпомагане на процеса за контрол на излизане на машините от складовете. Ако може да проверим сега 150 машини, няма да има нищо по-естествено от това", коментира Карадимов.

ЦИК са перфектни професионалисти, 6 министри в 14 ч. отиват на крак в понеделник в ЦИК, ако това не е уважение към ЦИК, здраве му кажи, каза Карадимов. Обществото живее с представата, че правителството организира изборите, а правителството всъщност ги обезпечава материално-технически. ЦИК е тази, която организира изборите, добави още Карадимов.