Васил Терзиев: Няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2024 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Терзиев: Няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци

/КРОСС/ Кметът на София Васил Терзиев се включи в кампанията „Да изчистим България заедно". Той е в Южния парк, където почиства коритото на реката.

„Нашата основна цел е чистотата на града. Затова сме разположили много и нови кофи на по-удобни места. Призовавам хората да не хвърлят боклук в реката", каза Терзиев.

Той коментира и новата схема за такса смет.

„София ще има нов данък, но като цяло няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци и се надявам, че в парламента ще вземат правилните решения и ще направят корекции. Това не е проблем само на София. Просто като най-голям град има много жители.  Това е национален проблем, който беше така изведен на преден план от Националното сдружение на общините в България. Именно за да има баланс и да няма голямо утежнение за гражданите - се надяваме тази една година отсрочка да ни помогна на всички да направим системата възможно най-добрата и гражданите на София да не усетят рязко покачване много рязко покачване на такса битови отпадъци", обясни Терзиев.

По новата схема ще трябва да плащаме такса смет за количество, а не за квадратура. Въвеждането й се отложи с година.

Причината за отлагането на принципа „замърсителят плаща" е, че институциите не са готови за промяната.

„Институциите в рамките на една година трябва да си свършат работата, за да могат общините реално да сметнат таксите на гражданите, сега нямаше такава готовност. По този метод, който трябваше да въведем - многодетните семейства щяха да плащат наистина от 3 до 10 пъти по-голяма такса", обясни председателят на УС НСОРБ Даниел Панов преди дни.

бТВ, „Тази събота"