Чисто ли е Черно море
Секция: Анализи
14 Септември 2024 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чисто ли е Черно море

/КРОСС/ Фокусът на кампанията „Да изчистим България заедно" тази година е облагородяването и почистването на различни замърсени зони и водни пространства като реки, езера и язовири.

В нашето Черно море под 150 метра на практика живот няма, но за сметка на това, биоразнообразието от микроорганизми и водорасли създават интересна среда. Това е и причината често пъти да си мислим, че то не е чисто заради ниската видимост, особено през летните месеци.

Нашето мнение е винаги субективно, защото ние не сме учени, които събират и анализират данни с години.

„Като цяло нещата са добре от гледна точка на екологията. Запазило се е, както се казва, във всички документи и директиви добро екологично състояние на всички местообитания. Това, което прави впечатление, е по-малкото черна мида, която е била много разпространена по цялото ни крайбрежие. Но балансът е положителен. Има я популацията на мидата, но това, което е много интересно, е промяната на рибната фауна в рифовете", каза д-р Димитър Беров ИБЕИ-БАН.

Промените в климата са факт, а повишаването на температурите на морската вода променя и нашето море според нашите учени.

„Всички сме разтревожени, защото се наблюдават климатични промени, които са застрашителни и разбира се изучаването на моретата и океаните от изключително значение, защото те влияят непосредствено върху климатичните промени. Разбира се много е важно от гледна точка на туризма, разбира се какво е състоянието на флората и фауната, защото много хора имат поминък като рибарите", обясни председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

„Сравнение с един отминал период през 90-те години, където имаме едно силно обедняване на рибната ни фауна, през последните години може да кажем нещо като положителен ефект - следствие от повишаване на температурите е навлизането на повече средиземноморски видове и повишаване на популациите на топлолюбиви такива", каза д-р Радослава Бекова от Института по океанология в БАН.

„Нашата работна хипотеза е, че повишаването на зимните температури позволяват на тези видове да оцелеят, да се размножат и да се размножат масово. Тези водорасли, които са там - червените и кафявите, са основните екосистеми, които се опазват в Черно море поради това, че са зони с високо разнообразие на био видове. Очевидно е създадена среда, която привлича риби, които намират там добра среда за размножаване и живот там и това е най-ясният индикатор за това, че водата е чиста, че въздействието на човешката дейност е минимално, за да се запазят тези видове и да се развиват и този процес продължава поне 15 години и този район е един оазис за биоразнообразието", казва д-р Димитър Беров.

Данни показват, че Черно море е било най-замърсено в края на 80-те години, като измереният пик на замърсеност е през 1989 г. От тогава до днес данните показват промяна към подобряване.

„Това подобряване не е случайно и е в резултат на строителството на много пречиствателни станции след 2007 г., но същото може да кажем за рибните ни ресурси. Тяхното разумно използване ще ни гарантира да ловим черноморски риби и да се гмуркаме в тези рифове и те да са опазени", заяви д-р Беров.

„Екологичното състояние на Черно море основно се наблюдава по няколко дискриптора или най-общо казано направления. По всички тези наблюдения Институтът по екология разполага с дълга редица от данни за това какво е било морето, какво е и какво може да бъде в бъдеще", обясни д-р Радослава Бекова, Институт по океанология - БАН.

Морето може да се грижи само за са себе си, ако не сме ние хората, за да оказваме пряко въздействие върху екологията на морската среда.

„Най-големият фактор, който угнетява цялата система дали било морска, речна или каквото и да било, това е човека. Човекът е причината за много от негативните ефекти върху природата ни. Всъщност ние като хора с нашето нехайство било то с отпадъци влияем на абсолютно всичко до което се докосваме. Реално ако ние имаме едно по-отговорно отношение към нашата природа и нашето море, ние няма да имаме този негативен ефект върху него. Освен че имаме едно Черно море, то е уникално и не просто в нашите ширини но няма такова в света. Така, че нашето черно море е уникално и ние трябва да му помогнем за да остане такова, каквото го познаваме и обичаме", казва д-р Бекова.

Това, което е важно да се каже, е, че не може да си създаваме лични впечатления за състоянието на Черно море, единствено на базата на личните ни впечатления. Затова на помощ идва науката и нашите учени, които правят своите наблюдения но го правят по един системен начин посредством на т.н. Референтни данни, които дават и реалната информация, какво се случва в Черно море.

бТВ, „Тази събота"