Проливни дъждове причиниха наводнения в Чехия и Полша
Секция: СВЯТ
14 Септември 2024 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проливни дъждове причиниха наводнения в Чехия и Полша

/КРОСС/ Чехия и Полша съобщиха за наводнения, причинени от проливни дъждове през изминалата нощ, предаде ДПА.

Службите за извънредни ситуации в двете съседни страни се подготвят от четвъртък за бедствено положение, уточнява агенцията.

Силни валежи в Чехия по поречията на Елба (наричана от чехите Лаба) и притока ѝ Вълтава доведоха до рязко покачване на нивата на тези реки. Властите обявиха опасност от наводнения от трета степен след повишаване на водното ниво в около 20 реки и потоци в страната.

Чешкото село Микуловце, близо до границата с Полша, беше наводнено тази сутрин, информира ДПА, като се позовава на кадри на чешката новинарска агенция ЧТК, публикувани в социалната платформа "Екс". Агенцията допълва, че от снощи пожарникарите в южния град Ческе Будейовице изграждат бентове по Вълтава и притока ѝ Малше. Прегради са се издигали във Вълтава и в чешката столица Прага.

В Югозападна Полша от коритото си преля река Бяла Глухоласка, в Ополското воеводство. Около 400 души от пограничния град Глухолази са били евакуирани, съобщава ДПА.

На мястото е пристигнал полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Шемоняк. По думите му в Глухолази са мобилизирани 100 пожарникари и 60 полицаи.

Полската метеорологична служба очаква дъждовете да продължат, добавя ДПА.