Любители сладкари представиха своите умения на Празника на тортата "Гараш" в Русе
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Септември 2024 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любители сладкари представиха своите умения на Празника на тортата "Гараш" в Русе

/КРОСС/ Общо 36 любители сладкари се включиха в третото издание на Празника на тортата "Гараш" в Русе. Това съобщи за БТА заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова. 

Тя припомни, че празникът на сладкия шедьовър неслучайно се организира в крайдунавския град. Според изследвания торта "Гараш" е създадена в Русе - в града, известен като "Малката Виена". Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на 19-и век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта "Сахер".

"Празникът на торта "Гараш" се превърна в традиция за нашия град. Той привлича все по-голям интерес. Конкурсите тази година са два - за класическа и за нетрадиционна торта "Гараш". Със събитието подкрепяме и местния бизнес, като 22 сладкарници представят свои продукти на отделни щандове", каза Стефанова. 

Шеф Ради Стамболов, който е част от организаторите на празника, коментира пред БТА, че както хората се развиват, така се развива и торта "Гараш". 

"Дори един емблематичен класически продукт търпи своето развитие. Не трябва да се забравя класиката, но хората трябва да бъдат смели и да експериментират. На празника има много интересни решения. А класиката е орехи, белтъци, пудра захар, шоколад, сметана, масло, и тортата трябва да бъде поръсена с шамфъстък. Тя трябва да има пет реда платки и четири сантиметра височина", обясни шеф Стамболов. 

Водещ на събитието бе актьорът Владимир Зомбори, който също има отношение към десерта. 

"Както и Коста Гараш, така и прадядо ми също идва от Австро-Унгария. Той е бил придворен сладкар на Фердинанд. Установява се в България, като се запознава с прабаба ми, която е сръбкиня. Прадядо ми има също най-различни видове рецепти. Една от тях е за торта "Зомбори", разказа за БТА Владимир Зомбори. 

Програмата на Празника на торта "Гараш" включва състезания, кулинарни работилници и демонстрации за деца и възрастни. Шеф Ради Стамболов ще зарадва русенци и гостите на града със специално приготвени от него "Гараш трюфели".

Празникът ще завърши тази вечер с концерт на Васил Найденов.