"Фиат" от 1935 г. е най-старият автомобил на парада в Смолян
Секция: Автомобили
14 Септември 2024 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фиат" от 1935 г. е най-старият автомобил на парада в Смолян

/КРОСС/ Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. - модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира пред БТА Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хоби съвсем не е евтино, изисква много усилия и средства за специалното съхранение на ценните коли. Грижите за тях са като за малки деца, уточни председателят. Всички коли, които участваха в изложението, са в движение и това е част от колекционерската страст да се поддържат във форма.

Наред с коли на колекционери от Смолян, в ретро изложбата участваха и автомобили от ретро ценители от Кърджали, Хасково, Пловдив, Благоевград.