Кирил Петков изпраща джентълтълменско писмо към ГЕРБ, те от своя зтрана заявяват: ПП взривява възможностите за редовно правителство
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Петков изпраща джентълтълменско писмо към ГЕРБ, те от своя зтрана заявяват: ПП взривява възможностите за редовно правителство

/КРОСС/ Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков обяви пред медии, че изпраща джентълтълменско писмо към ГЕРБ този парламент да приеме антикорупционното законодателство, свързано с парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Коментарът си той направи след учредяването на "Младежи за Промяната".

Вместо джентълменско споразумение, ще им напишем днес джентълменско писмо. В това джентълменско писмо ще кажем - има три закона, които разделят България от десет милиарда лева, посочи Петков. Ако ни отговорите на това писмо, че няма как да приемете тези три закона, явно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики, продължи за писмото той.

Кирил Петков настоя ясно и точно трите закона, одобрени от Европейската комисия (ЕК), да бъдат приети от това Народно събрание. Ако няма да ги приемем, всички да излезем пред българските граждани и да кажем - не очаквайте тези десет милиарда, защото г-н Борисов се страхува от антикорупционните закони, които ЕК изисква, добави той.

Ние казахме ясно, че имаме модел за след изборите - да предложим надпартиен премиер, който реално да не е нито на ГЕРБ, нито на една политическа сила, но да има обществено доверие, разясни Петков. По думите му реформите, свързани с антикорупционното законодателство, следва да са част от програмата на този премиер.

Имаме план и очакваме всички политически сили, не само ГЕРБ, да подкрепят, неегоистично един общественик, на който държавата ще има доверие, каза Петков. Според него естествените им партньори в този парламент ще станат ясни по делата им и ще проличат още през следващата седмица при гласуването оставката на шефа на антикорупционната комисия, която Кирил Петков сравни с "бухалка на Пеевски". Затова този път решихме, че ще изпратим това писмо, добави Петков.

Съпредседателят на партията Асен Василев коментира, че няма как да се говори за управление с ГЕРБ, след като от ГЕРБ са готови заради комфорта на един човек да лишат държавата от десет милиарда лева, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Каква програма ще пишем - ще се лъжем на хартия или ще работим реално, хайде да започнем да работим реално, преди да започнем да говорим за каквото и да е управление, настоя Василев.

Чух г-н Борисов да разправя колко хубаво било преди четири години - и аз мога да говоря за преди четири години. Преди четири години, знаете ли какво се случи - клановете на мафията се скараха преди ние въобще да сме политическа сила, преди да сме министри. "Борисов даде Пеевски на Магнитски, излязоха негови снимки с един чаршаф и други атрибути, които не сме ги вадили ние, някой друг ги извади, скараха се за хазарта и с Черепа", коментира Василев вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Хайде да не говорим за преди четири години, защото и на нас, и на тези младежи въобще не им пука какво е било - това, за което им пука е какво ще направим днес, за да е животът на всички нас по-добър утре, заяви Асен Василев.

Трябва да има баланс между инвестициите в инфраструктура и инвестиции в хора. Моят апел е към всички хора в ГЕРБ, говорете с г-н Борисов, имаме шеф на парламента, който не е г-н Борисов, имаме шефове на комисии, които не са г-н Борисов, влезте си във функциите да ги придвижим тези три закона и да отпушим държавата да върви напред. Когато се види, че можем да работим да върви държавата напред , тогава вече ще можем да говорим дали въобще ще може да се прави правителство. Докато базисни неща не се правят в държавата, докато всеки гледа назад и обяснява колко хубаво било преди четири години, няма как да мръднем напред, коментира още Василев.

Преди ден Асен Василев призова ГЕРБ да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост в оставащите дни на 50-ото Народно събрание.

От своя страна ГЕРБ заявяват с пост във "Фейсбук", че кампанията на "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство и политическа стабилност. Заявлението на ГЕРБ е в отговор на условието на "Продължаваме промяната", че ще водят разговори за бъдещо управление с ГЕРБ, ако преди парламентарните избори бъдат приети трите антикорупционни закона, необходими, за да се получи вторият транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от "Продължаваме промяната", посочват от ГЕРБ. Според тях последен пример за това са промените в Конституцията, които са създали повече проблеми, отколкото решения.