„Росатом“ положи началото на първия си чуждестранен проект за вятърна енергия
Секция: Русия
14 Септември 2024 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“ положи началото на първия си чуждестранен проект за вятърна енергия

/КРОСС/ В Исък-кулска област, Киргизстан, с официална церемония се даде начало на изграждането на вятърен парк на руската държавна корпорация „Росатом". Строителството е планирано да започне през 2025 г., като в момента на обекта се извършват измервания на вятъра. Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2026 г. Проектът стана възможен благодарение на сътрудничеството между Русия и Киргизстан.

„На това място днес не просто полагаме основите на първия вятърен парк, а на нашето тясно сътрудничество с Република Киргизстан.", подчерта Григорий Назаров, генерален директор на „Росатом - възобновяема енергия".

„В този ден започнахме осъществяването на една от целите на ООН за постигане на устойчиво развитие.", отбеляза председателят на кабинета на министрите и на президентската администрация на Киргизстан Акилбек Жапаров.

Компанията за вятърна енергия на „Росатом" е основана през септември 2017 г. с фокус върху управлението на ключови компетенции в областта на ветроенергетиката - от проектиране и строителство до експлоатация на ВяЕЦ. Към днешна дата работят над 1 гигавата вятърни мощности, като до 2027 г. „Росатом" планира да разполага с вятърни електроцентрали с обща мощност около 1,7 гигавата.