Министрите Евтим Милошев и проф. Галин Цоков откриха новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2024 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министрите Евтим Милошев и проф. Галин Цоков откриха новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул

/КРОСС/ Близо 70 деца се обучават в българското неделно училище в Истанбул, а през тази година 17 първокласници прекрачват неговия праг. Официалното начало на новата учебна година бе дадено днес от министъра на туризма Евтим Милошев и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„Това е едно от най-емоционалните събития, на които съм присъствал - заради чуждоезичната среда, в която работите и заради големите успехи, които постигате", посочи министър Милошев. Той пожела успешна година на колектива на неделното училище и акцентира върху ролята на неделните училища зад граница.

„България има да покаже толкова много красиви места и древна история. Посещавайте България във всеки един възможен момент. Бъдете здрави, дръзновени и винаги носете родината в сърцата си", каза министър Милошев.

„Това училище е наследник на институция, подготвяла редица български просветители, затова и съм много развълнуван да бъда днес тук", каза проф. Галин Цоков, министър на образованието. Той подчерта, че неделното училище и сега постига редица успехи и обърна внимание на проекта, реализиран от него по Националната програма на МОН - „Неразказните истории на българите". В неговите рамки учениците са влезли в ролята на изследователи и са събирали данни за приноса на българите в развитието на спорта на Турция. „Това е бъдещето не само на неделното, но и на българското образование - децата да създават, да прилагат на практика уменията си и да са лично ангажирани със случващото се в клас", подчерта министър Цоков.

В училището се обучават деца и ученици от предучилищна група до 6. клас. То функционира към Генералното Консулство на Република България в Истанбул и носи името "Св. Св. Кирил и Методий" - както се е казвало първото българско училище, открито през 1857 г. в Цариград и просъществувало 116 години.

Двамата министри подариха на училището таблети, както и мултимедиен проектор, на който да бъдат презентирани интерактивни уроци и да се прожектират образователни материали за България. МОН осигурява и редица ученически пособия и книги за учебната дейност в него, MT дари Енциклопедии за училищната библиотека, а Министърът на спорта дари пособия за спортните им занимания.

„Новата година винаги носи надежда за нещо по-добро. Дано заедно го постигнем и нашите деца усвояват българския език, българската история и българската география още по-добре", пожела генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

МОН подпомага организационно, методически и финансово две български неделни училища в Република Турция - към дипломатическите ни мисии в Истанбул и Одрин, в които общо се обучават над 120 деца. В тях те изучават български език, както и история и география на страната ни, организирани като обучителни курсове. Много от децата се включват и в допълнителни дейности - музика, фолклор и изобразително изкуство. Училището в Истанбул се помещава в сградата на Българската екзархия на Фондацията на българските православни църкви.

По-рано през деня двамата министри присъстваха и на тържествената литургия по случай Кръстовден в Желязната църква „Св. Великомъченик и архидякон Стефан", на която присъства и Елена Шестакова, най-възрастната възпитаничка на българското училище в Истанбул. В нейния край министър Милошев подари на българската църква Евангелие в сребърен обков, като в деня на Кръстовден отправи послание да посрещаме предизвикателствата с вяра в душите и любов към България, каквато са имали нашите прадеди, основали този храм.

Министър Цоков подари на църквата икона на Св. Иван Рилски и припомни, че ежегодно МОН отличава директори на училища за изключителен принос за развитие на образованието с награда, учредена на името на светеца. „Избрахме тази икона, защото тази храм има особено място в историята на българите. И той е свещен както от гледна точка на нашата религия, така и за разпръскването на знанието по всички български земи. И тъй като иконата в голяма степен символизира и тази силна връзка между православието и образованието, се надявам да остане в този духовен център", посочи министър Цоков.

В църквата „Св. Стефан" бе отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите български летци майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от ВВС.