Днес отбелязваме международния ден на демокрацията
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2024 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес отбелязваме международния ден на демокрацията

/КРОСС/ Международният ден на демокрацията е учреден от Общото събрание на ООН през 2007 г. (резолюция A/RES/62/7) и се отбелязва ежегодно на 15 септември . Тази дата съвпада с 20-ата годишнина от първата международна конференция на новите и възстановени демокрации, която се чества през 2008 г.

ООН прикани държавите, както и регионалните, междуправителствените и неправителствените организации, да приемат нов празник като повод да привлекат вниманието към състоянието на демокрацията в света. В крайна сметка демокрацията е не само цел, но и процес и само с пълното участие и подкрепа на международната общност, държавните органи, обществото и отделните граждани идеалите на демокрацията могат да бъдат реализирани за всеки човек във всяко кътче на света. свят.

Думата "демокрация" произлиза от две древногръцки думи, означаващи "народ" и "власт", и традиционно се превежда като "управление на народа". Този термин се отнася до политически режим, който се основава на метод за колективно вземане на решения с равно влияние на участниците върху изхода на процеса или върху неговите значими етапи.

Демокрацията се основава на свободното изразяване на хората и е тясно свързана с осигуряването на закон и ред и прилагането на правата на човека и основните свободи. Съвременното общество приема демокрацията за универсални ценности и принципи. Все пак демокрацията е израз на интересите на хората. Тя се основава на приобщаване, справедливост и равно участие и е основен елемент на мира, устойчивото развитие и човешките права.

Връзката между демокрацията и правата на човека е залегнала в член 21, параграф 3 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: „Волята на народа е в основата на властта на правителството; тази воля трябва да намери израз в периодични и нефалшифицирани избори, които трябва да се провеждат при всеобщо и равно избирателно право чрез тайно гласуване или чрез други еквивалентни форми, осигуряващи свобода на гласуване.

Дейностите на Организацията на обединените нации в подкрепа на усилията на правителствата за насърчаване и укрепване на демокрацията се извършват в съответствие с Хартата и само по специално искане на съответните държави-членки на ООН.