Йордан Божилов: Почти 50% от въоръжението на страните в НАТО е произведено преди 1990 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2024 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Божилов: Почти 50% от въоръжението на страните в НАТО е произведено преди 1990 г.

/КРОСС/ Почти 50% от въоръжението на страните в НАТО е произведено преди 1990 г. В България положението е същото. Проблем има с поддръжката. Това каза бившият зам.-военен министър Йордан Божилов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Падналият в петък L-39 ZA обаче е бил поддържан, допълни той.

По думите на бившия зам.-министър армията ни няма какво да покаже на паради. „Какво съобщаваме с това на хората, като изкараме стара съветска техника? Такива демонстрации изчерпват ресурс и увеличават рисковете", смята Божилов.

Разследването има задача да установи какви са конкретните причини за катастрофата, но също така и предложения за минимизиране на рисковете, допълни той. „Трябва да помислим всички заедно - и политици, и специалисти, какво трябва да се направи. Чух, че министърът на отбраната заявява желание за 2,5% от БВП на страната да се дава за отбрана, но дали има такова съгласие в парламента? Това са политически решения", попита Божилов.

Бъдещето на отбраната зависи от това да имаме устойчиво правителство и парламент, които да решат тези въпроси, допълни той.

Българските пилоти летят много по-малко от техните западни колеги. „Поради невъзможността всички самолети да бъдат поддържани в добро състояние, поради липса на финансови средства. Това е един много комплексен въпрос", подчерта бившият заместник-министър на отбраната.

Нова телевизия, „Събуди се"