Даниел Вълчев: Съвременните образователни системи са в криза
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2024 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Вълчев: Съвременните образователни системи са в криза

/КРОСС/ 15 септември заедно с 24 май са най-важните дати в българския календар. Това е връзката между тези, които ние сме били, и нашите деца. Това каза Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", в предаването „Тази неделя".

Хората в цял свят очакват две неща от училището - да даде знания на децата и да продължи тяхното възпитание, което би трябвало да е започнало в семейството. Съвременните образователни системи, според него обаче са в криза и по двете линии. „Ролята на учителя днес се е променила - да подреди знанията и да предизвика традиция на критично мислене у децата, за да могат те да различават кое е вярно и кое не", каза Вълчев.

Другото очакване от учителите е да попълнят дефицитите на родителите. „Това е изключително голяма отговорност и някога е можело да бъде покрита. Фигурата на учителя е продължение на фигурата на родителя. За съжаление в момента самото българско семейство не е в особено добро здраве, ние сме разколебани какво да разрешим и какво не. Това се пренася върху учителя - ако едно дете не уважава родителите си, ами съседите и т.н., то няма да уважава и учителя", добави Вълчев.

Децата трябва да знаят, че различието трябва да се уважава и различните хора са също хора със същите права, със същия морален статус, заяви бившият министър на образованието по повод приетите промени в Закона за предучилищното и училищно образование, касаещи забрана на джендър пропагандата в училищата. „В информацията няма нищо лошо, даже напротив", смята Даниел Вълчев.

бТВ, „Тази неделя"