Министър Галин Цоков: Това, което мотивира младите учители, е ръстът на учителските заплати
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2024 07:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Галин Цоков: Това, което мотивира младите учители, е ръстът на учителските заплати

/КРОСС/ България е една от страните, която в най-голяма степен увеличава младите учители до 30-годишна възраст. Те са около 14 000, което е 15%. Пред 10 години процентът беше под 10. Това каза снощи служебният министър на образованието Галин Цоков в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

Това, което мотивира младите учители, е ръстът на заплатите, смята той. Увеличават се и студентите в педагогическите специалности.

По думите му към 13 септември 363 са свободните позиции за учители. "Те ще се запълнят. Понякога за едно място кандидатстват 15-20 човека, има конкуренция. Някои от тях са за учители в детски градини и ресурсни. Където не могат да бъдат запълнени, в системата се връщат пенсионирани учители, те са около 2%", обясни той.

От тази година всички учебници ще бъдат безплатни от 1 до 12 клас.

В 24 училища ремонтите продължават и се налага учениците да започнат учебната година другаде.

Сред целите на неговия кабинет е подготвяне на приемането на стандарт за управление на качеството в образователните институции. „От следващия месец ще започнем апробиране на инструменти за самооценка на 40 училищата, след това ще обобщим данните, за да се доизкусури стандарта и рамката на качество, който ще трябва да се оценява в училищното образование", обясни той.