Министър Галин Цоков: От тази година всички учебници ще бъдат безплатни от 1-ви до 12-и клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2024 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Галин Цоков: От тази година всички учебници ще бъдат безплатни от 1-ви до 12-и клас

/КРОСС/ 58 хиляди са първокласниците тази година и започват едно страхотно приключение в света на знанието и науката. Нека да бъдат любопитни и щастливи с това, което научават, подкрепяни от своите учители. Това каза в студиото на БНТ "Денят започва" служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той пожела и успешна учебна година на над 32 хиляди деца, които учат в българските неделни училища в чужбина. Това са близо 400 училища в 32 държави - там те учат български език, българска история, география и носят България в сърцата си.

Просветният министър подчерта, че за тази учебна година са осигурени безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас.

Това беше свързано с една сериозна организация, финансирането на издаването на тези безплатни учебници, с което успяхме да се справим. За първият учебен ден всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще им бъдат предоставени безплатни учебници по общообразователна подготовка, поясни проф. Цоков.

По отношение на идеята дали да се използват или не телефони в клас, министърът каза, че според Закона за училищното и предучилищно образование има такава забрана за използване на телефони по време на учебния процес и уточни:

В правилниците на много училища има конкретни текстове, свързани с това как се оставят телефоните в съответния учебен час. Всъщност това е една дискусионна тема във всяко едно общество. И аз съм по-скоро за този модел, към който се придържа Франция и трябва да се изпробва в определен брой училища как ще се отрази на такава пълна забрана.

Проф. Цоков уточни, че трябва да бъде направен анализ, а също и като служебен министър и екипът му не могат да взимат такива кардинални решения, за да се въведе забрана за ползване на телефони в клас.