„България Може” - новата партия на политическата сцена  
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2024 18:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„България Може” - новата партия на политическата сцена   Кузман Илиев, Александър Маринов и Иво Русчев обединяват сили в нова партия

/КРОСС/ На 15.09.2024г., неделя, в х-л „Кристал Палас" в София се проведе срещата на инициативен комитет за учредяването на политическа партия „България Може". Лидери на новата партия са икономическият и политически анализатор Кузман Илиев, създател на „България Може" и Иво Русчев, депутат в три народни събрания.
 
„Това, което обединява всички нас, е че не искаме децата ни да напускат България. Ние трябва да пазим и развиваме родината ни, а добрите българи не са представени политически. Война, енергийно самоубийство, демографска криза - това са рисковете пред България, които са обратими, но само с отговорност, професионализъм и твърд дух", заяви Илиев.
 
Съучредители в новата формация са познати лица като бившият съветник на президента Радев, Александър Маринов. Експертите и обществениците, които влизат в партията, са Ивайло Найденов, преподавател по ядрена енергетика в СУ и Техническият университет, Теодор Димокенчев, съосновател на платформата „Консерваторъ", Гергана Тодорова, общественик и данъчен консултант, Кирил Нешев, бизнес консултант и други.
 
Припомняме, че на 28 февруари „България Може" се появи като неправителствена организация и още тогава направи заявка за излизане на политическата сцена. Нейният председател Кузман Илиев се яви като независим кандидат за „евроизбори 2024" и получи внушителните 11 055 гласа - повече от 2/3 от партиите, явили се за участие.
 
Александър Маринов обяви, че е един от доайените на движението и че се включва заради Илиев и волята му да направи следващата крачка. Преподавателят се подписва под всяка дума, която е написана в Декларацията на инициативния комитет. „Унинието е смъртен грях. Да не спираме да се борим да направим нещо ново за обществото", прикани преподавателят в СУ. 

"Нужни са реални действия и ни чака много работа, защото липсата на посока и перспектива вече са опасни", подчерта Иво Русчев.
 
Гергана Тодорова заяви, че: „Има дефицит на осъзнатост, убеденост, устойчивост." Бизнес-дамата е прегърнала каузата, заради думите „България Може". 
 
Новата политическа формация няма да участва на предстоящите парламентарни избори, а започва работа из страната. Очаква се до месец да бъде организиран и Конгрес, на който да се приемат и учредителните документи на партията.