Българска енергийна фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косово
Секция: Технологии
16 Септември 2024 20:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска енергийна фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косово

/КРОСС/ Проект за ремонт на втората по големина електроцентрала в Косово спечели българската Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД. Ремонтът е в ТЕЦ „Косово А" и е по план за модернизация на централата. Възложител е енергийната компанията на Косово (КЕК Косово - Kosovo Energy Corporаtion). Българското предприятие ремонтира турбина и котел в блок А5 на косовския ТЕЦ, пуснат в експлоатация още през 1975 г.

ЦЕРБ извършва т.нар. безразрушителен контрол на метала - проверка на ротори и диафрагми, обследване на лопатки, металография, ендоскопско изследване, остатъчен ресурс на турбината и др. Вибрациите преди и след ремонта на турбината също се измерват, прави се тест на лопатките на ротор ниско налягане, динамичен баланс на мобилен стенд на ротори високо, средно и ниско налягане и др.

"Това не е първият ни спечелен търг в Косово. През последните 2 години ремонтирахме няколко турбогенератора от по 220 МВт там", коментира инж. Стоян Стоянов от ЦЕРБ. „Българските енергийни специалисти определено се ценят извън България. За съжаление обаче у нас има слабо желание за поддръжка на собствените ни енергийни съоръжения. А това води до аварии. Свидетели сме на такива почти всяко тримесечие", поясняват от предприятието. 

ТЕЦ „Косово А" се намира на около 8 км от столицата Прищина. Работи с лигнитни въглища и е собственост на КЕК Косово от 1999 г. В момента в централата работят само 2 от общо 5-те блока. Годишното производство на електричество от ТЕЦ „Косово А" е около 1500 GWh. Страната е силно зависима от електроенергия от изкопаеми горива (92% към 2023 г.).

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Създадено е през 1948 година. През последните 20 г. изпълнява проекти основно извън България - в Албания, Северна Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина и др. За въпроси: Верислава Йорданова, 024704731, 0888717023

На снимките: Баланс на ротор ниско налягане на мобилен стенд в ТЕЦ Косово
https://drive.google.com/drive/folders/1FHsVrK5wsAtShdlXbKqeEEMo4Kk_fdRG?usp=sharing