Продължава разследването на катастрофата с мигранти в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2024 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава разследването на катастрофата с мигранти в София Колата е с румънска регистрация

/КРОСС/ Продължава разследването на пътния инцидент с мигранти в София. След гонка с полицията автомобил с румънска регистрация е отказал да спре за полицейска проверка.

Инцидентът е станал на Околовръстен път, пътен възел над бул. „Ботевградско шосе". По време на гонката колата, която се е движила в посока "Калотина", се удря в друг автомобил. След катастрофата се оказва, че в колата с чужда регистрация се превозват 11 мигранти. По неофицална информация чужденците са сирийци.

Има данни за пострадали две жени. Едната - на 55 години, която е пътувала в ударения автомобил. Тя е настанена с травма на главата в Окръжна болница. Жена от колата с мигрантите е с паник атака.

„Прави впечатление, че въпреки честите инциденти с мигранти в този район, полицията все още преследва коли, в които има хора, нелегално преминали границата. При ситуация, в която автомобилът е силно претоварен - в него има 11 души, има голяма опасност както за здравето на пътуващите в него, така и за останалите участници в движението. Шофьорите, които превозват мигранти, не са добре обучени и в паниката си да избягат от полицията, допускат ПТП-та при които за съжаление през последната година пострадаха и полицейски служители". Това заяви в „Здравей, България" експертът по сигурност доцент Милен Иванов.

Той обясни, че когато полицейските служители се налага да действат извън така наречената ситуация по абсолютна необходимост - тоест няма данни да е извършено тежко престъпление, е нецелесъобразно подобни автомобили да се преследват. „Напълно достатъчно е автомобилът нарушител да се следва, а през това време дежурният център на полицията да предприеме действия тази кола да бъде спряна на място, където не представлява опасност за другите участници в движението", подчерта той.