МВнР за липсата на знамена на срещата между Радев и Силяновска: Визитата не беше официална
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2024 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР за липсата на знамена на срещата между Радев и Силяновска: Визитата не беше официална

/КРОСС/ Министерството на външните работи на България с отговор на запитване на NOVA дали на българския посланик в Скопие Желязко Радуков е била връчена протестна нота вчера и отказал ли е той да я приеме, каквато информация тиражират македонски медии.

От там заявяват, че извънредният и пълномощен посланик е бил поканен на разговор в понеделник в МВНР на Северна Македония. Поводът е посещението у нас на президента на РСМ г-жа Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и появилите се коментари в публичното пространство относно снимки, свързани с тази визита.

„Посещението бе по повод културна проява - гостуване на Националната опера и балет на Република Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. В подобни случаи, протоколната практика не предвижда интониране на химни, поставянето на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути. Горното е било посочено и от посланик Радуков вчера в разговора му с дипломатите от МВнР на РСМ", казват още в своя позиция от външното ни министерство.

„Припомняме, че водени от желанието за добросъседски отношения и оставайки последователни в политиката си за поддържане на открит диалог с партньорите от Република Северна Македония, от българска страна бяха отправени покани до министрите, придружаващи президента г-жа Силяновска-Давкова, за срещи с техните омолози. За съжаление, поканата от министъра на външните работи г-н Иван Кондов до министъра на външните работи и външната търговия г-н Тимчо Муцунски бе отклонена", допълват от българското МВНР.