Температурите постепенно се повишават
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2024 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Температурите постепенно се повишават

/КРОСС/ Оправдаха се очакванията за валежи главно в Югоизточна България през нощта. От измерените в станциите количества най-големи са тези в Елхово и Ахтопол - малко над 20 литра на кв. метър. Минималните температури отново са в широки граници - от 4° на запад до 16° на изток.

Максималните температури днес ще бъдат малко по-високи в сравнение с вчера - между 22° и 25°, в София около 20°. Ще има променлива облачност с превалявания главно в Южна България. Вятърът ще остане слаб, в източните райони умерен, от североизток, на морския бряг от северозапад.

Утре вятърът в цялата страна ще се ориентира от изток - североизток, ще бъде слаб до умерен. С него ще се пренася пустинен прах, концентрацията му в североизточната половина от страната ще се повиши, но очакванията са да остане по-ниска от допустимите норми.

Максималните температури ще бъдат с още градус-два по-високи, от 23° до 26°, в София около 22°. Ще има променлива по-често значителна облачност с превалявания в следобедните часове с по-голяма вероятност в планинските райони.

Превалявания са възможни и по Южното Черноморие, където ще остане и неветровито, вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 3-4 бала, което съответства на височина на вълните до около два метра.

И в планините ще се задържи ветровито, на места с превалявания от дъжд, по най-високите части от сняг.

По-интензивни валежи се очакват утре в източните части на Пиренеите, на Апенините, на островите Корсика и Сардиния, както и по западното крайбрежие на Балканите.

В близките дни и у нас ще има райони с валежи, по-значителни в петък, но в събота и неделя ще има повече слънчеви часове, по-малко и предимно слаби превалявания, а максималните температури ще тръгнат нагоре.