Габрово споделя пространството в Европейската седмица на мобилността
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2024 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Габрово споделя пространството в Европейската седмица на мобилността

/КРОСС/ Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Темата за 2024 г. е „Споделено пространство за всички". Тя отразява усилията на хората от цяла Европа да създават места с повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха за по-добро качество на живот.

 Седмицата на мобилността в Габрово ще стартира с традиционния онлайн фотоконкурс „¬ ПОГЛЕДНИ ®", който ще се проведе от 16 до 22 септември във фейсбук. И този път ще се търсят фотоси, които възпроизвеждат по най-оригиналния начин известната снимка от албума „Abbey Road" („Аби Роуд") на поп и рок групата „Бийтълс".

На 19 септември предстои шестото издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор"Състезанието, придобило широка популярност, ще е отново в парка „Градинката с мечето" от 10:00 до 12:00 часа. Майки, татковци, баби и дядовци ще демонстрират уменията си по майсторско управление на бебешки и детски колички в градски условия.

По-късно през деня на същото място активностите ще продължат с още интересни игри и забавления за деца и възрастни. От 17:00 часа ще започне велонадпреварата „Баланс на макс", в която малчугани с колела и тротинетки ще преодоляват различни препятствия. Веднага след това от 18:00 часа треньорите от клуб „Инкансабле Фит" ще проведат инициативата си „Танци в парка" с безплатна тренировка по регетон денс фитнес и модерни танци за малки и големи.

За 19 септември е насрочено и публичното представяне на резултати от анкета относно мерки за повишаване на пътната безопасност в района на ОУ „Св. св. Кирил и Методий". Срещата с родители и учители ще се състои в сградата на училището от 16:00 часа (етаж 2, стая № 24). Проявата е в рамките на проекта „Иновации за активна мобилност за зелени и безопасни градски решения"/AMIGOS.

На 20 септември за втора поредна година ще се проведе събитието „Стартирай активно". То ще събере ученици от средните класове на габровските училища, местни спортисти и представители на общинската администрация. Точно в 09:00 часа на площад „Възраждане" ще започне сутрешна физзарядка. След това участниците ще се включат в маратон до спортна зала „Орловец", където от 10:00 до 12:00 часа ще има представяне на спортни клубове. В този ден с инициативата „Зелен билет" Общински пътнически транспорт - Габрово ще осигури безплатно пътуване с градските автобуси.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Аванс" ООД и козметична линия „Бебо"Драматичен театър „Рачо Стоянов" - ГабровоДържавен куклен театър - Габрово и Общински спортни имоти - Габрово. Всички дейности в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.