Министър Коритарова: Следващите две години ще са ключови за инвестициите в енергийна ефективност на жилищния фонд
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2024 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Коритарова: Следващите две години ще са ключови за инвестициите в енергийна ефективност на жилищния фонд Министрите Виолета Коритарова, Петър Димитров и посланикът на Франция у нас Жоел Мейер дадоха старт на петото издание на конкурса ЕКООБЩИНА

/КРОСС/  Следващите две години ще са ключови за изпълнението на инвестициите за енергийна ефективност на жилищния, обществения, административния и бизнес сграден фонд в България със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Амбицията ни е все повече сгради да придобият енергиен клас „B" и да постигнем минимум 30% енергийни спестявания. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова. Заедно с министъра на околната среда и водите Петър Димитров и посланика на Франция у нас Жоел Мейер дадоха старт на петото издание на конкурса ЕКООБЩИНА. Инициативата има за цел да отличи усилията на българските общини за подобряване качеството на живот чрез насърчаване на устойчивото градско развитие. Тя се организира от Посолството на Франция и Френският институт в България, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България, Екологично сдружение „За Земята", ЕнЕфект и Асоциацията на еколозите от общините в България.

Министър Коритарова информира още, че предстоят и инвестиции в модернизирането на градската мобилност, финансирани по Програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г. Освен обновяване на пътна инфраструктура, общините ще разработят и внедрят планове за управление на градската мобилност, въвеждане на интелигентни транспортни системи, дигитализация на транспорта, подмяна на подвижния състав на обществения транспорт с екологично чист, зарядна инфраструктура и др.

Тя подчерта голямото значение на инициативата „Екообщина" и поздрави посланика на Франция в България за възобновяването на конкурса. МРРБ за пети път ще подкрепя категориите „Енергийна ефективност" и „Устойчива градска мобилност". „Разработваме все повече политики и мерки, фокусирани в предотвратяването на последиците от климатичните промени и повишаване стандарта на живот на хората. „Един от основните ни приоритети е чрез нашите програми да подобряваме облика на общините", каза още регионалният министър. И отбеляза ролята на съвместната инициатива за надграждане на дългогодишното българо-френско партньорство и възможността чрез различните платформи да се споделят добрите практики. „Убедена съм, че ще постигаме важни ефекти, насочени към реализирането на по-добра, по-устойчива жизнена среда, като поощряваме опазването на околната среда и щаденето на природните ресурси. Това ще ни мотивира да направим нашите населени места по-красиви и по-устойчиви, като прилагаме най-съвременните постижения в областта на строителството и градоустройството", изтъкна още министърът. Тя посочи, че все повече български общини са ангажирани с темата за енергийната ефективност и екологията, а страната ни успешно следва примера, който много държави в Европа прилагат за насърчаване на по-доброто управлението на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност. „Постигането на глобалните цели за устойчиво управление на всички природни ресурси е възможно само чрез активното участие на местните общности и държавната администрация, затова ние полагаме съвместни усилия да изпълним успешно всички заложени програми. Екологичният преход е основен приоритет, както за България, така и за Франция. ЕКООБЩИНА е една добра възможност за обмен на добри практики между нашите две страни, които заслужават да бъдат популяризирани, като по този начин се насърчи диалога между администрациите, гражданите, икономиките, за да се намерят най-добрите решения", каза още министър Коритрарова.

Конкурсът се стреми да открои прилагането на добри практики на местно ниво за едно устойчиво градско развитие. Също така цели да насърчи диалога между администрациите, гражданите и икономическите оператори, за да се идентифицират решения за отговорно управление на ресурсите и опазване на околната среда. За да участват в конкурса, общините трябва да представят своите устойчиви политики в една от 3-те категории: „Отпадъци и рециклиране", „Устойчива мобилност" и „Енергия и емисии". Конкурсът „ЕкоОбщина" е отворен за всички общини в България, разделени на 2 категории - с над 40 000 и с под 40 000 жители.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 10 октомври 2024 г.

Наградата за всички лауреати тази година е работно посещение във Франция, с поети разноски от страна на организаторите. Спечелилите общини ще посетят иновативни обекти във френски градове по отношение на градската мобилност, валоризацията на отпадъците и енергиен преход. През септември и октомври 2024, в рамките на конкурса ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен.