Разкъсана облачност над страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2024 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкъсана облачност над страната

/КРОСС/ През следващото денонощие облачността ще бъде разкъсана, в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България ще има слаби превалявания от дъжд. През нощта в по-голямата част от страната вятърът ще стихне, а през деня отново ще духа вятър от изток-североизток и ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, по Черноморието: 14°-16°, в София - около 10°. Максималните температури - между 21° и 26°, в София - около 22°.

Над планините облачността ще е значителна. След обяд на места в централните дялове на Стара планина и масивите на Югозападна България ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. В ниските части ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а по високите била и върхове той ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 10°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна. Възможно е слаб дъжд да превали по южния участък на крайбрежието. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 22°-24°. Температурата на морската вода е около 23°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В четвъртък и петък (19 и 20 септември) облачността ще е значителна, в сутрешните часове на места в котловините ще е мъгливо. През първия ден на места в Югозападна България, Западния Предбалкан и североизточните райони ще превали слаб дъжд; по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. През втория ден валежи ще има на повече места в Западна България и източните райони; в Рило-Родопската област количествата ще са значителни. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 8° и 13°, а максималните - между 20° и 25°.

През следващите почивни дни до края на периода ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над източните и планинските райони, в събота изолирани превалявания са възможни в планините от Югозападна България. В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще има мъгла. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Дневните температури постепенно ще се повишават и към понеделник-вторник (23-24 септември) преобладаващите максимални ще бъдат между 23° и 28°. В края на периода минималните температури ще бъдат предимно между 5° и 10°.