Храните, които се борят с възпаленията в организма
Секция: Здраве
20 Септември 2024 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храните, които се борят с възпаленията в организма

/КРОСС/ Експертите понякога определят възпалението като необходимо зло. От една страна, тази основна реакция на имунната система ви помага да останете в безопасност и да се излекувате от болести, макар че не винаги е приятна: често предизвиква симптоми като зачервяване, подуване и болезненост.

Но когато нивата на възпаление в организма ви остават високи в продължение на месеци или години - дори при липса на заплаха - това може да създаде собствени рискове за здравето. Нелекуваното хронично възпаление може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми като рак, сърдечносъдови заболявания, артрит и метаболитни състояния като диабет тип 2.

Състоянието, което според някои проучвания засяга около една трета от възрастните в САЩ, е трудно за диагностициране. Това отчасти се дължи на факта, че симптомите на хроничното възпаление могат да варират в широки граници и не съществува тест, който да го диагностицира надеждно.

Хранителните режими с високо съдържание на преработени и сладки храни са свързани с хроничното възпаление, докато консумацията на някои здравословни храни - пресни плодове, зеленчуци, фибри и някои мазнини - доказано помага за неговото намаляване.

Д-р Шон Спенсър, гастроентеролог и лекар-изследовател в Станфордския университет, казва, че фибрите в зеленчуците са от съществено значение за подхранването и поддържането на чревния микробиом, който сигнализира на имунната система да поддържа възпаленията на ниско ниво. Антиоксидантите в зеленолистните зеленчуци също могат да помогнат за намаляване на възпаленията.

Източник: БГНЕС