Нивото на река Дунав. Има ли опасност заради дъждовете
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2024 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нивото на река Дунав. Има ли опасност заради дъждовете

/КРОСС/ Нивото на Дунав достигна своя пик заради обилните валежи в Европа. В Будапеща реката прелива. В българския участък Агенцията за проучване и поддържане на Дунав постоянно следи нивото и сме далеч от такава опасност.

Таблото край един от понтоните на Дунав тази сутрин показва, че най-високото ниво на реката в българския участък е край Лом - 86 см, което не е нещо особено за сезона. При Русе е нивото е около 24 см над условната кота 0, под която корабите вече не могат да плават.

В българския участък на Дунав опасност от високи води има през пролетта заради обилното снеготопене, комбинирано с дъждове. В момента изобщо не можем да говорим за опасност от заливане на българските брегове, обясни инж. Ивелин Занев, началник на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Допреди 3 дни говорихме за критично ниски водни стоежи, за опасност от блокиране на корабоплаването и други такива фактори. В горното и в средното сечение спецификата на реката е, че там бреговете са доста по-тесни. За сравнение можем само да кажем, че ако в австрийския участък средно сечението между двата бряга е около 400 метра, тук, в нашия участък, имаме райони, където разстоянието между българския и румънския бряг е до километър, километър и 200 метра, което предполага възможности за поемане на по-големи водни количества.

Има 19 хидрометрични станции в градовете в Северна България, покрай които преминава Дунав. Те отчитат водното ниво на всеки 15 минути, като информацията се предава на областните управители, на пожарната и всички заинтересовани институции.

Откакто се води статистика, най-високото ниво при Русе беше през 2006 година, месец април. Тогава беше +908. Само за сравнение, сега сме на около плюс 30. Трябва да дойде 9 метра стълб, за да създаде някаква опасност. Както виждате, разликата е огромна и за щастие при нас нещата са поставени по друг начин, каза още инж. Занев.