Пленените моряци в Йемен. Ще се приберат ли скоро у дома
Секция: Коментари
20 Септември 2024 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пленените моряци в Йемен. Ще се приберат ли скоро у дома

/КРОСС/ 10 месеца отминаха, откакто корабът „Галакси Лийдър" (Galaxy Leader) е в плен на хутите. На борда му в плен е целият екипаж - 25 души, двама от които българи.

Обмисля се обаче освобождаването на капитана и старши помощник-капитана - Любомир Чанев и Данаил Веселинов, научи bTV. С тях в Йемен се срещна евродепутатът Елена Йончева.

В момента съм в Йемен. Вчера се срещнах с нашите моряци в помещение извън кораба, което беше избрано от хутите. На срещата беше и съветникът по външнополитическите въпроси на президента им. Именно той ме увери, че се обмисля тяхното скорошно освобождаване, обясни Елена Йончева в BTV „Тази сутрин".

Това е първият път, когато Любомир Чанев и Данаил Веселинов се срещат с външен посетител лице в лице след задържането на кораба от бунтовниците.

Срещата е резултат от дипломатическите усилия на евродепутата и разговорите на Йончева с йеменските власти вчера, включително с министъра на външните работи Джамал Амер.

От телевизията припомниха, че в България близки на двамата българи приеха новината със смесени чувства - от една страна радост, че има развитие по темата, но и тревога от продължаващата несигурност.

Помолих за още срещи с двамата българи. Опитах се да им вдъхна надежда. Роднините им ме помолиха да ги прегъна от тяхно име. Няма как да скрия, че те се чувстват отчаяни. Казаха ми още, че се чувстват изоставени. Това си пролича и от емоционалната им реакция, каза още Елена Йончева в ефира на „Тази сутрин".

Тя им обяснила, че се прави всичко възможно за тяхното освобождаване и те не бива да губят вяра.

Аз съм тук на хуманитарна мисия, не се водят политически разговори. Но се надявам, че това посещение ще покаже ангажираността на българската страна към този случай, поясни Елена Йончева.

Евродепутатът ни припомни също така, че от трибуната на Европейският парламент е попитала дали ако задържаните моряци са от голяма европейска държава, щяха да стоят в плен вече 10 месеца.