Около 70 000 души в България страдат от Алцхаймер
Секция: Здраве
20 Септември 2024 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 70 000 души в България страдат от Алцхаймер Какви са трудностите и предизвикателствата пред болните и техните близки

/КРОСС/  На 21 септември е Световният ден за борба с Алцхаймер. По данни на гражданско сдружение „Алцхаймер България" около 70 000 души у нас страдат от заболяването.

„Майка ми често се губи. Когато хора я намират, тя за щастие все още помни адреса си", казва Златан, близък на дементноболен.

Деменцията е нелечима и бързо прогресираща болест, с чиито трудности се сблъскват както самите болни, така и техните близки.

„Сблъсъкът между дълга, който имаш към близките си хора и себесъхранението. Това е основният проблем, който мисля, че тормози повечето от хората, грижещи се за такива дементноболни. Основният проблем, с който се сблъскваме ние, е чисто морален", казва Златан.

Той е близък на дементноболен и поради тази причина създава група в социалните мрежи, чиято цел е споделянето на ежедневните трудности с хора в подобно положение.

„В тази група именно споделяме за това какво всъщност се случва, бавно и сигурно вървим по хлъзгавия път надолу. За съжаление както самите болни, така и тези, които се грижат за тях", казва Златан.

С напредването на болестта се влошава освен психическото състояние на болните, така и физическото.

„В доста по-напредналите стадии сами разбирате, че хората са абсолютно неподвижни, има тотална когнитивна загуба и инконтиненция, тоест неволното изпускане. Когато тези хора са напълно без движени, сами разбирате, че грижата е доста по-голяма. Всички сме наясно, че това е нелечимо заболяване. То прогресира, болните се променят с всяка една година става по-лошо", обяснява Златан.

Според експерти причините за заболяването са много. При ранно диагностициране забавянето на влошаването му е възможно.

„Един от първите признаци е забравянето. Следва объркване, дезорентация в позната среда", обяснява неврологът Мария Пеева. „Диагностицирането става с определен алгоритъм на поведение, като трябва да се направи ЯМР, трябва да се направят психологични изследвания", обяснява още тя.

С влошаването на състоянието на болния, ескалира и неговото поведение спрямо заобикалящите го.

„Появява се и агресията, която е една от основните
характеристики на болните и когато този човек не те познава, той агресира спрямо теб. Непрекъснато повтаряне на едни и същи въпроси, могат да забравят за къде са тръгнали, да забравят какво са искали да кажат", разказва Златан.

„Тежка е вече грижата в последните стадии, когато не може да се самообслужва, не може да ходи до
тоалетна, изпуска се, тогава е тежката", обяснява неврологът Мария Пеева.

Мнението на близки и лекари е, че възприятието на българите за болестта е по-скоро негативно и често на тези хора се гледа с пренебрежение.

Според Мария Пеева често хората се притеснявали да отидат на лекар.

„Тези хора те заливат с негативни коментари. Според тях ти си един жесток човек, който е оставил собствения си родител на произвола на съдбата", обяснява Златан.

Съветът на специалистите е да се влага разбиране при общуване с тези хора.

„Трябва да са по-внимателни, по-снизходителни към тях, да подхождат с разбиране, да не им се карат, когато например нещо са сбъркали, особено близките, защото те не го правят нарочно", казва Мария Пеева.