Американска търговска камара в България проведе кръгла маса за икономическото развитие на Космоса
Секция: ИКОНОМИКА
20 Септември 2024 20:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американска търговска камара в България проведе кръгла маса за икономическото развитие на Космоса Американска търговска камара в България и нейни членове обсъдиха с представители на Космическите сили на САЩ (U.S. Space Force) наличните възможности и бъдещия потенциал на българската индустрия. Основната цел на събитието е да представи потенциала за ангажиране с Космическите сили на САЩ в бъдещи съвместни търговски възможности на регионално и световно ниво ниво

/КРОСС/ Американска търговска камара в България (АТК) беше домакин на кръгла маса, на която се представиха търговските възможности на Космическите сили на САЩ (U.S. Space Force) и се обсъди технологичния потенциал на българската индустрия - представена от членовете на Камарата - за партньорство и сътрудничество с най-новата съставна част на Въоръжените сили на САЩ. Събитието се проведе на 12 септември т.г.

Основната цел на инициативата е да запознае българския частен сектор и академичната общност с дейността на Космическите сили на САЩ, както и да създаде възможности за насърчаване на търговското, академичното и бизнес сътрудничество между заинтересованите страни. Кръглата маса „Скокът на България в Космоса: възможности и постижения", бе организирано в партньорство с EnduroSat, член на АТК. Събитието посрещна двама висши представители на Космическите сили на САЩ: Мерик Гарб, ръководител отдел «Търговски, граждански и междуведомствени партньорства», Генерален щаб и майор Върнън Е. Гриър III, началник на отдел, «S5I - международни ангажименти - Европа и Африка».

„Това събитие е част от по-голяма наша инициатива и логично продължение на нашите няколкогодишни усилия за сътрудничество със стратегическите ни партньори от Съединените щати - в т.ч. от - правителството и бизнеса. Уверени сме, че те могат да донесат нови идеи, технологии и средства за нужното стимулиране на сектори от българската икономика. Космосът се превърна във важна област - той е най-бързо развиващата се индустрия с висока добавена стойност. И тя от години вече създава значителни търговски приложения и партньорства. Пример за това е присъединяването през 2023 г. на България към Споразуменята «Артемида». Нашата камара има за цел да позиционира българските бизнес и идеи на глобалната Космическа карта, присъединявайки ги към останалите успешни истории в области, които вече вдъхновяват и другите." - каза за събитието Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на АТК.

„България е готова да направи своя голям скок в космоса. Нашите усилия вече позиционират компанията и страната ни на световната карта на космическата индустрия. Сега мечтаем за повече - създаване на по-голяма, по-силна и надеждна космическа бизнес общност. Настоящите способности трябва да бъдат подкрепени от частни и публични средства, за да се поддържа текущото развитие и да се създадат възможности за растеж, който е неизбежен. Космосът става новото поле за сътрудничество между нациите, правителствата и бизнеса - затова България трябва да фокусира усилията си, да поддържа интелектуалния си потенциал и да печели предимства, които ще бъдат от полза за цялата страна." - посочи при откриване на срещата Райчо Райчев, главен изпълнителен директор и основател на EnduroSat.

Мерик Гарб представи Стратегията за търговско космическо пространство на Космическите сили на САЩ, като очерта нейния обхват, цели и възможности за търговско сътрудничество със съюзници, международни партньори и партньори от индустрията.

„Космическите сили на САЩ ще използват иновативните възможности на търговския сектор, мащабното производство и бързите скорости на опресняване на технологиите, за да подобрят издържливостта на космическите структури за национална сигурност, да засилят възпирането и да подкрепят целите на Командира на Космическите сили на САЩ. Ние трябва да сме способни да се интегрираме, планираме и работим със съюзниците ни от НАТО в космическата област днес и няма по-добро средство за това от комерсиалната космическа технология.»

Майор Гриър обясни изискванията за доставка на продукти и услуги на космическите сили. „България ясно се отличи като лидер в комерсиалното космическа индустрия. Иновациите и експертизата, които видяхме по време на нашето посещение, бяха невероятни и ние сме развълнувани от възможността да си сътрудничим с компании тук, за да отговорим на изискванията на Космическите сили на САЩ в бъдеще."

След това 30-те участници - представители на членове на AmCham, заинтересовани страни и академична общност - проведоха оживена дискусия за своите възможности и потенциалното сътрудничество в развитието на отношенията между България и Космическите сили на САЩ.