Втора ценна статуя разкриха на Хераклея Синтика
Секция: Наука
20 Септември 2024 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Втора ценна статуя разкриха на Хераклея Синтика Новата мраморна статуя бе разкрита благодарение на разпореждане от назначена от министъра на културата Найден Тодоров Комисия за допроучване на мястото, където бе открита първата

/КРОСС/  На 16 септември 2024 г. със заповед на министъра на културата Найден Тодоров се проведе Комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство за приемане на етап от проведените археологически проучвания на обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи-форум, в м. Рупите, с. Рупите, община Петрич".

Комисията установи, че археологическа структура - античен канал, в който по-рано тази година беше открита статуя в пълен размер, е изложена на риск и разпореди максималното ѝ допроучване в рамките на този археологическия сезон, както и надлежното ѝ укрепване и обезопасяване.

В резултат на разпореждането, днес, 20.09.2024 г., беше разкрита още една добре запазена статуя на сантиметри от предходната. Към момента дейностите по разкриването и изваждането на статуята продължават.

http://mc.government.bg