УНСС удостоява с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ ректора на Университета в Манхайм професор Томас Пул
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2024 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС удостоява с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ ректора на Университета в Манхайм професор Томас Пул

/КРОСС/ Званието се присъжда на проф. Томас Пул за заслугите му като визионер и новатор в европейското образователно и изследователско пространство, за приноса му за изграждане и развитие на Европейския университетски алианс ENGAGE.EU и ползотворното сътрудничество с УНСС.

Работата на проф. Томас Пул като председател на Управителния съвет на Европейския университетски алианс ENGAGE.EU от 2020 до 2024 г. и като ректор на координиращия университет - Университета в Манхайм, допринесе за издигането на авторитета на ENGAGE.EU и утвърждаването му като европейски университет, ангажиран с промяната на обществото за справяне със съвременните предизвикателства, за постигане на зеления и цифровия преход и устойчиво развитие.

„За УНСС ще бъде чест да връчи това високо академично звание на проф. Томас Пул, защото координацията и управлението на ENGAGE.EU от проф. Томас Пул и неговия екип от Университета в Манхайм е олицетворение на самата мисия на ENGAGE.EU - да се справя с обществените предизвикателства като се основава на общите ценности, приобщаването и многообразието. Вярвам, че нашето въздействие върху обществото има потенциала да бъде наистина забележително както на европейско, така и на регионално ниво", коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и допълва: „Вече 5 години сме част от този европейски алианс и е много важно, че заедно изградихме една общност, която работи за благото на преподавателския състав, служителите и студентите, за подобряване качеството на образованието и развитието на университетите. Създаването на европейското образователно пространство се базира на сътрудничество и на европейските университетски алианси като ENGAGE.EU, които са стъпка в подкрепа на прехода към по-устойчиви, екологични и цифрови икономики и общества".
 
Информация за проф. Томас Пул:

 Проф. Томас Пул е ректор на Университета в Манхайм от 2018 г. Учил е в Залцбург (Австрия), Бон (Германия) и Меркерсбург (Пенсилвания, САЩ). Става стипендиант на Cusanus и учи право в университетите в Бон и Женева. През 1985 г. защитава докторска дисертация в Университета в Бон. През 1995 г. завършва хабилитацията си по публично право, включително финансово и данъчно право в Юридическия факултет на Хайделбергския университет. От 1996 г. е професор в Университета в Манхайм.

По време на мандата си като ректор на Университета в Манхайм Томас Пул е председател на Управителния съвет на Европейския университетски алианс ENGAGE.EU от 2020 до 2024 г.

Проф. Томас Пул е избран за ректор на годината в проучване на Асоциацията на германските университети през 2022 г., заема второ място през 2021 г. и 2024 г. и трето място през 2023 г. Бил е председател на Конференцията на държавните университети от февруари 2022 г. до 2024 г., има множество други членства и участия, печелил е различни стипендии.