На 22 септември - Денят без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходно движение
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2024 19:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 22 септември - Денят без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходно движение В деня са предвидени още велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски”

/КРОСС/ На 22 септември по повод финала на Европейската седмица на мобилността София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили". Целта е гражданите да се движат пеша, да използват повече градски транспорт и/или алтернативно придвижване.

От 08.00 до 20.00 часа на 22 септември се забранява влизането на пътни превозни средства в зоната ограничена от бул. „Тодор Александров", бул. „Кн. Ал. Дондуков" бул. „Васил Левски", ул. „Граф Игнатиев", ул. „Алабин", ул. „Позитано" и бул. „Христо Ботев". Движение ще има по граничните улици и булеварди на зоната, а в нея ще могат да навлизат автомобилите със специален режим на Спешната помощ, пожарната и полицията, градския транспорт, автомобили на живущите в района, както и тези обслужващи съгласуваните събития и тържествени церемонии. Затворените за движение улици в центъра на града можете да видите тук.

През деня ще се проведат велошествия:

От 11.00 часа зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов ще поведе велошествие, като началото е на бул. „Ал. Стамболийски" пред храма „Св. Неделя". То ще премине по булевардите „Кн. Ал. Дондуков", „Васил Левски", „Патриарх Евтимий" и „Христо Ботев", като те ще бъдат временно затворени до преминаване на всички велосипедисти. В затворената зона на бул. „Ал. Стамболийски" ще има разнообразни събития, свързани с транспорта - трамваен симулатор, транспортна викторина от 14:00 часа, безплатно каране на електрически велосипеди и тротинетки, ЦГМ ще зарежда безплатни карти за ученици до 14 години, ще има открити уроци по йога, тайчи и зумба.

Ще се проведе и вело щафета от 10:00 до 14:00 часа

Организацията на движение за провеждане на велощафетата предвижда затваряне на централни улици, променя се и движението на част от градския транспорт. Тя ще тръгне от ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" в частта между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", без да се засяга бул. "Васил Левски" и ще протече по маршрут: ул. "Ген. Йосиф В. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "България", бул. "Пенчо Славейков", до бул. "Витоша".

Столичната община, заедно с Центъра за градска мобилност организира и ден на отворените врати в три депа на градския транспорт между 11:00 и 16:00 часа - депо „Красна поляна", гараж „Земляне" и метродепо „Земляне". До тях ще се стига освен с редовните линии на обществения транспорт, така и със специална ретро автобусна линия с номер 202, която ще тръгва от пл. „Възраждане" на всеки 25 минути и ще вози до гараж „Земляне" с автобуси Икарус и Мерцедес О305Г. В трамвайното депо всички деца и фенове на транспорта ще могат да видят как се кара трамвай и да разгледат умалени модели на градския транспорт, а в автобусния гараж ще се насладят на реставрирани ретро автобуси „Шкода" и „Чавдар".

Събитията са част от отбелязването на Европейската седмица на мобилността между 16 и 22 септември.