Културно-просветен център ще бъде създаден в двора на Сливенска митрополия
Секция: Православие
20 Септември 2024 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Културно-просветен център ще бъде създаден в двора на Сливенска митрополия

/КРОСС/ Днес на среща с журналисти Сливенският митрополит Арсений е разказал за ремонтните дейности в епархията и по сградата на митрополията в Сливен. Постройката не е ремонтирана от дълго време и се налагат поправки на покрива, улуците, тръбите в подземието и т.н. Прави се измазване на фасадата, както и почистване на камъка, с който е облицована сградата.

4644903001173277055

Митрополитът планира да постави в двора малък параклис, а съседната на митрополията постройка, която е собственост на църквата, да ремонтира и да превърне в културно-просветен център. Там ще се премести социалният и културно-просветният отдел на митрополията. Ще бъдат оборудвани зали за  неделно училище и за всички дейности, свързани с духовната просвета сред децата и подрастващите.

448143705 122108204054343572 4560131399212367517 n

Сградата на митрополията в Сливен е построена през 1933 - 1939 г. по проект на архитект Захари Илиев и е паметник на културата. През декември, м.г. беше валидирана пощенска марка, на която е изобразена постройката.

Митрополит Арсений разказа, че ремонти се извършват и в няколко храма в епархията. На 22 септември предстои освещаване на новата църква "Рождество Богородично" в гр. Средец, Бургаска духовна околия.

Мащабни ремонтни дейности са обхванали и Поморийския манастир.  Пред БТА митрополитът разказа: "Целта ни е манастирът да придобие вид, който подобава за света обител". Владиката сподели плановете си да се изографиса манастирският храм. За целта са избрани  местни зографи, от Айтос, които са изписали голямата трапезария в Бачковския манастир, както и част от манастирското крило. Работата в Поморийския манастир те ще започнат в началото на зимата. „Ще бъде облагородено дворното пространство, ще бъде възобновена манастирската трапезария, ще се направят портата и оградата", обеща Сливенският митрополит Арсений.