Политолог: Кризата започва да става ценностна
Секция: Анализи
21 Септември 2024 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: Кризата започва да става ценностна

/КРОСС/ Сегашните политици нямат идеология, нямат принципи и българската политическа система е стигнала до един персонален колапс. Това са хора, които блестят със своята некомпетентност. Това каза PR експертът Диана Дамянова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

ПП-ДБ според нея не трябва да провеждат предизборна кампания. „Бих ги посъветвала първо да спрат да правят мероприятия, които водят до неуспех, защото когато непрекъснато не успяваш, де факто затвърждаваш усещането за неуспех. И второ - да позамълчат. Ако позамълчат, ще вдигнат процента, ако не правят кампания, ще вдигнат още повече процента", заяви тя.

Делян Пеевски от своя страна печели с точно обратното - той излъчва сила.

Според нея включването на повече партии в една бъдеща коалиция би било стабилизиращи фактор. „Може би точно по този начин, при един по-пъстър 9 или 10-партиен парламент може да се получат някакви конструкции, които да дадат поне едно временно управление на тази държава, защото тя заслужава. Тази държава не заслужава едно временно правителство да вдига максималния праг на осигуровките и минималната работна заплата. Тези неща трябва да бъдат политически и да бъдат правени от някой, спечелил изборите, който има мандат за това", коментира Дамянова.

По думите й липсата на управление в момента в България се отразява чисто икономически. „Ако този бюджет, който предлага в момента Министерство на финансите, бъде приет, аз ви обещавам още една голяма порция чужди инвеститори, които ще ни напуснат", допълни Диана Дамянова.

Журналистът Веселин Стойчев коментира, че най-близките демократични формации са ПП-ДБ и ГЕРБ. ГЕРБ е последователна партия и държи на коалиционно управление, допълни той. „Проблемът е, че избирателите на ПП-ДБ не са готови да преглътнат ГЕРБ и от там идва тази асиметрия и тази мимикрия на сглобката. Сега мисля, че се очертава същото", заяви журналистът.

Според него формулата „равноотдалечен премиер" или „програмно правителство" е опция за прикрита форма на управление между ГЕРБ и ПП-ДБ. Другата опция за ГЕРБ е да търси три или четирипартийно управление, без „Възраждане" - с БСП, с ИТН и евентуални нови формации. Трета опция е ГЕРБ да създаде правителство на малцинството с прикрита подкрепа от страна на „Възраждане", изброи Стойчев.

Според политолога Цветанка Андреева и гласуващите, и негласуващите искат редовно и стабилно управление. Ризата ще приключи, когато се формира управление. „Обаче никак не е сигурно, че това управление ще бъде демократично и ще бъде такова, каквото обществото иска и си представя. Кризата може да приключи с едно управление с определено авторитарен уклон, което да ни отведе в онова общество, което част от политиците вече започват да ни сервират - общество на джендъри, общество на агенти, общество на антиваксъри. Кризата започва да става ценностна", посочи тя.

Според нея излъчването на общественоприемлива за всички политически партии фигура като премиер е невъзможно. „Сам Господ да слезе, няма да го припознаят всички, защото ще има нерелигиозни в парламента. Просто не вярвам в съществуването на такава фигура. За мен властта се излъчва от политическата сфера. Хубаво е да бъде консенсусна и компромисна фигурата на министър-председателя и тя ще е такава в един или друг смисъл", коментира Андреева.