Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени в Хайделберг
Секция: Наука
22 Септември 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени в Хайделберг

/КРОСС/ Вече 11 години Хайделберг се превръща в дом на математиката и компютърните новости. Най-изявените математици и компютърни специалисти в света обменят идеи с млади учени на Хайделбергския лауреатски форум. Той събира всяка есен от 2013 г. повече от 20 от лауреатите на най-престижните международни награди в тези сфери - Абелова награда, Наградата „Тюринг" за информатика на Асоциацията за компютърна техника (ACM), Наградата на ACM за компютърни науки, Филдсовия медал, Наградата „Неванлина" и нейният приемник - медалът Абакус, с 200 подбрани чрез конкурс млади учени от цял свят, съобщават организаторите.

Идеята е на Клаус Чира, съосновател на SAP, една от най-големите компании за интелигентни бизнес решения.

„Чира бе голям почитател на срещите в Линдау и участваше в тях години наред, обикновено седеше на първия ред", каза през юли тази година в Линдау Щефан Валтер Хел, германски физик от румънски произход, лауреат на Нобелова награда за химия от 2014 г. и директор на Института Макс Планк по интердисциплинарни науки в Гьотинген. Той участва в срещата на нобелови лауреати с млади учени в Линдау, посветена на физиката. „Фондация „Клаус Чира" е сред най-големите поддръжници на срещите на нобелови лауреати с млади учени в Линдау и до днес. Физик по образование, Чира работи като софтуерен инженер и с утвърждаването и разрастването на SAP той поема мениджмънта на компанията и е член на борда на директорите. Неговото мнение бе, че срещата в Линдау е чудесна конференция и че трябва да има подобна в областта на математиката и компютърните науки. Чира бе човек на действието, вземаше решения бързо и просто реши да създаде такъв форум", разказа Хел. „Свърза се с организаторите на срещите в Линдау, изпрати екип, който да се обучи и скоро след това се състоя първият Хайделбергски лауреатски форум", добави той.

По идея на Чира в програмата на форума винаги има „Линдау лекция" от лауреат на Нобелова награда, а на срещите в Линдау всяка година Хайделбергска лекция изнася лауреат на награда в областта на математиката и компютърните науки. Целта на тези гостуващи лекции е разширяване на хоризонтите, изграждане на мостове, каза Хел. Ефим Зелманов представи Хайделбергската лекция на тазгодишната среща в Линдау, посветена на физиката.

Математикът Зелманов, който е роден в Хабаровск и работи в университета на Калифорния, Сан Диего, в САЩ, е член на научния комитет на Фондация „Хайделбергски лауреатски форум", организатор на традиционните срещи. Фондацията е създадена през 2013 г. от Клаус Чира, за да подкрепя математиката и компютърните науки, сочи информация на сайта й. Сред задачите на фондацията е и привличане на общественото внимание към математиката и компютърните науки. Тя се финансира от фондация „Клаус Чира", която подкрепя и насърчава природните науки, математиката и компютърните науки и се опитва да повиши интереса към тях чрез образование, изследвания и комуникация на науката.

Чира създава компанията Systemanalyse und Programmanalysе (SAP) заедно с Дитмар Хоп, Хасо Платнер, Клаузе Веленройтер и Йанс-Вернер Хектор през 1972 г. Той е сред най-известните меценати на науката и изкуството в Германия и е сред най-състоятелните хора в страната и в света според класациите на „Форбс" до внезапната си кончина през 2015 г.

Хайделбергският лауреатски форум и дейността на едноименната фондация са част от завета му. Те популяризират математиката и компютърните науки с интерактивни изложби и занимания за ученици и студенти в музея MAINS, открит през 2017 г. край железопътната гара на Хайделберг. Всяка година оттогава в Хайделберг се провежда и филмов фестивал, посветен на математиката и компютърните науки. На него в „Карлсторкино" в Хайделберг се представят игрални и документални филми, представящи тези научни дисциплини, живота и дейността на необикновени изследователи. Научен експерт представя всеки от филмите, след прожекциите има дискусии.

През 2023 г. Хайделбергският лауреатски форум отбеляза десетата си годишнина. Тазгодишното 11-о издание на форума ще се проведе от 22 до 27 септември 2024 г. в Хайделберг.