Д-р Аспарух Илиев: Внимавайте с хранителните добавки и имуностимулантите
Секция: Здраве
21 Септември 2024 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Аспарух Илиев: Внимавайте с хранителните добавки и имуностимулантите

/КРОСС/ Време е за ваксинация, тя е важна най-вече за възрастните, малки деца, диабетици и хора с хронични, ракови и автоимунни заболявания. Грипът тази година изглежда сравнително сходен на миналогодишния. Това каза Аспарух Илиев - ръководител на лабораторията в Берн, в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Ваксината намалява риска от тежко протичане и заразяване наполовина, подчерта той.

Нормален здрав човек може да приложи и ваксина срещу COVID-19 заедно с противогрипната, допълни той.

COVID остава опасен за възрастните хора, хората с хронични болести, бременните. „Горещо съветвам всяка бременна жена или жена, която иска скоро да забременее, да се ваксинира срещу COVID. Разболяване от COVID по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане", предупреди д-р Илиев.

Човешката имунна система функционира добре и без имуностимуланти. „Тя не може да се умори от многото работа. За истински имуностимуланти, които са отвъд нормалното хранене, наспиването и спорта, няма доказателство. Имунитетът ни може да пострада, ако не се храним добре и не се наспиваме. Дори природните продукти може да не са полезни за тялото", предупреди д-р Илиев.

През зимните месеци е добре да приемаме витамин D заради липсата на слънчеви часове. От значение е витамин В12, който при масивен дефицит може да доведе до анемия и нарушения в нервната система, но подобни случаи са рядкост. „В12 може да бъде тестван, ако има клинични индикации, че нещо не е наред с нас - анемия или сериозни неврологични оплаквания. Не съветвам рутинното изследване на витамини, това е разход на средства. Зимните месеци мога да препоръчам просто да се храним повече с плодове и зеленчуци с В12 и желязо. Като цяло съветвам да не се взимат масивни добавки и да се внимава с някои алтернативни добавки", предупреди специалистът.

Нова телевизия, „Събуди се"