Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия
Секция: СВЯТ
21 Септември 2024 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия

/КРОСС/ Властите в Германия разследват случаи на запалителни устройства в пратки. Според медии в страната, които следят разследването, не е изключено руски саботаж да е в основата на случаите.

Още в края на юли пожар в товарния център в Лайпциг разтревожи властите. Те предупредиха за запалителни устройства в пакети, изпратени от неизвестни лица, чрез спедиторски фирми. В продължение на няколко седмици под вниманието на германските власти са били няколко колетни пратки, изпратени от частни лица в различни точки на Европа, които са се запалили по пътя до крайната цел.

Според информация на германските медии от службите за сигурността не изключват връзка на нарастващите случаи и руски саботаж. В кръговете по сигурността тук е публична тайна, че руската шпионска и саботажна дейност рязко се увеличи през последните седмици и месеци, например с използването на дронове.

В Лайпциг се намира глобалният център на една от най-големите спедиторски компании. Пакет, изпратен от някоя от Балтийските държави избухва и подпалва цял товарен контейнер, който съдържа и други пратки. Пожарът е бързо потушен, но оставя въпроси.

Според информация на ДПА разследването е поела Федералната прокуратура в Карлсруе, но оттам отказват да дадат информация. Други страни в Европа също са засегнати от подобни случаи с избухващи пратки.

От спедиторската фирма, която оперира на територията на няколко европейски държави съобщиха, че са взели необходимите мерки, за да защитят служителите си, съоръженията си и пратките на клиентите си.

От службите изразиха опасения, че подобни случаи може да има и в бъдеще и може да се предположи, че неконвенционалните запалителни устройства са били умишлено изпратени, за да нанесат щети на компании за товарни услуги и друга логистична структура в западните страни. Всички известни проблемни пакети до момента са съдържали електрически устройства и съдове с течности.

Нова телевизия, „Събуди се"