Министерство на финансите: Родител с права да отглежда детето да има приоритет при данъчните облекчения
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2024 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерство на финансите: Родител с права да отглежда детето да има приоритет при данъчните облекчения

/КРОСС/ Родител с права да отглежда детето да има приоритет при данъчните облекчения. По същество това са промените в Закона за облагането да доходите на физическите лица, предложени от Министерството на финансите.

Промените в закона за подоходното облагане се налагат заради казуси, възникнали от практиката, става ясно от мотивите към законопроекта. Тъй като данъчните облекчения са високи - за едно дете данъчната основа се намалява с 6 000 лева, за две - с 12 000 лева, а за три - 18 000 лева, т.е. в семейството остават съответно 600, 1 200 или 1 800 лева, често доходите на единия родител не достигат за ползването на цялото облекчение. 

В предходни години вече бе разрешено данъчната основа да се поделя между двамата родители. Оказва се обаче, че често, ако двамата родители са разведени или никога не са сключвали брак и вече не живеят заедно, този, който няма родителски права или при когото не живеят детето или децата в по-голямата част от времето, се възползва първи от облекчението.

По този начин практически домакинството, за което е предвидено да има облекчение, остава без него или се възползва само частично. С предлаганите промени се указва, че родителят с права за отглеждане, е този, който има право на облекчението. Ако неговите доходи не са достатъчни, за да се възползва от цялото, другият родител може да получи остатъка.

Ставките при деца или дете с увреждания са по-високи. Приложеният пример е за облагането на доходите за настоящата година. Размерът на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания се гласуват в бюджета, а не в Закона за облагане на доходите на физическите лица.