Филмовият фестивал в Сан Себастиан се откри с римейка на „Емануела“
Секция: Шоубизнес
21 Септември 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филмовият фестивал в Сан Себастиан се откри с римейка на „Емануела“

/КРОСС/ Филмовият фестивал в Сан Себастиан започна в Испания в петък с нетърпеливо очакваната прожекция на феминисткия римейк на „Емануела", режисиран от французойката Одре Диуан, съобщи АФП.

Общо 16 филма се състезават за „Златна раковина" - главната награда на фестивала, който продължава до събота, 28 септември, в баския крайморски град, в присъствието на звезди като Кейт Бланшет, Джони Деп, Памела Андерсън, Изабел Юпер и Моника Белучи.

Сред филмите в конкурсната програма са „Когато идва есента" на френския режисьор Франсоа Озон, The Last Showgirl на американската режисьорка Джия Копола, El lugar de la otra на чилийската режисьорка Майте Алберди и „Емануела" на Одре Диуан.

Филмът, прожектиран в петък вечерта, е нова интерпретация на френската класика от 1974 г., режисирана от Жюст Жакен и с участието на Силвия Кристел, символ на един етап от сексуалната революция през 70-те години на миналия век, когато екранът все още е бил много целомъдрен.

Актрисата Ноеми Мерлан изпълнява главната роля в новата кинотворба на Одре Диуан, която бе обявена за „изследване на удоволствието в епохата след движението #Аз също". 

В интервю за пресконференция в петък Ноеми Мерлан каза, че е видяла себе си в Емануела. „В началото на филма имаме една жена, която не принадлежи на себе си, която не притежава тялото си, която отговаря на диктата на обществото (...) И след това имаме това пътуване с нея, история с нея, където тя наистина се опитва да бъде Емануела, да се освободи от себе си", обясни тя.

Галата по случай откриването на фестивала беше белязана и от връчването на почетна награда на Хавиер Бардем, който за първи път идва в Сен-Сибастиен преди 30 години за филма „Златни топки". Испанският актьор вече е носител на „Оскар" и на наградата за най-добър актьор на Филмовия фестивал в Кан.

Режисьорът Педро Алмодовар, който по-рано този месец получи „Златен лъв" на Филмовия фестивал във Венеция за първия си филм на английски език „Съседната стая", ще получи в четвъртък наградата за цялостен принос „Доностия".