Октоберфестът в Мюнхен е открит: Германците щурмуваха шатрите с бира
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Септември 2024 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Октоберфестът в Мюнхен е открит: Германците щурмуваха шатрите с бира

/КРОСС/ Германците буквално щурмуваха шатрите с бира в мига, в който бяха отварени вратите на 189-ото изложение Октоберфест, пише списание „Шпигел".

Най-нетърпеливите дори са спали пред вратите на най-голямото и известно биреното изложение в света. Повечето са били увити в одеяла и са си носели термоси с бира, разказват медиите в страната.

Октоберфестът отвари врати по обяд. Кметът Дитер Райтер (SPD) и премиерът Маркус Зьодер (ХСС) наляха първата бъчва бира точно в 12 часа и по този начин откриха фестивала. Едва когато Райтер вдигне тост и пожела „Октоберфестът да е мирен", бирата потече и за гостите на изложението.

Тази година една чаша бира струва между 13,60 и 15,30 евро.

Около шест милиона посетители се очакват в баварската столица до 6 октомври, когато биреното изложение ще бъде закрито.

Октоберфестът се смята за най-големия фестивал в света. Във влаковете до Мюнхен вече е трудно да се намерят свободни места.

Организаторите на биреното изложение тази година са затегнали мерките за сигурност. След предполагаемите ислямистки атаки в Солинген и Мюнхен са взети специални мерки - на входовете ще се проверява за ножове и друго оръжие.

За пръв път са ще се използват ръчни металодетектори, като органите на реда ще обхождат целия парк и шатрите, за да предотвратят инциденти.

На територията на шатрите няма да се допускат хора с ножове, пистолети, стъклени бутилки и големи чанти.

„Направихме всичко по силите си и се надяваме на разбиране от страна на хората. Вероятно ще се изчаква няколко минути повече на входа, но проверката е важна", каза кметът Дитер Райтер.

Той посочи също така, че в парка, където се провежда Октоберфест, ще дежурят около 600 полицаи. Има и над 1200 стюарди, които ежедневно ще съблюдават за реда по време на биреното изложение.