Повечето музеи в София ще са с вход свободен в неделя
Секция: КУЛТУРА
22 Септември 2024 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повечето музеи в София ще са с вход свободен в неделя

/КРОСС/ Част от основните музеи в столицата ще участват в инициативата Европейски дни на наследството в неделя, като входът им ще е свободен за посетителите.

Националният политехнически музей се включва в инициативата, като освен постоянните експозиции гостите ще имат възможност да разгледат и фотоизложбата „София, уловена във времето" - фотографска разходка из емблематичните сгради на столицата.

Националният литературен музей също е с вход свободен, както и къщите-музеи „Иван Вазов", „П. К. Яворов" и „Никола Й. Вапцаров". В къща музей „Никола Й. Вапцаров" посетителите ще може да разгледат изложбата „Отвъд бариерата", с която се отбелязват 110 години от рождението на Павел Вежинов.

Музеят „Земята и хората" ще работи с музейни билети на преференциални цени. Освен постоянните експозиции ще могат да се посетят и временните изложби „Нови постъпления 2024 г.", „Зелената приказка на камъка", „В чудния свят на конкрециите" - колекция на Ванюша Иванов и „Умни минерали за умни телефони".

Националният природонаучен музей при БАН ще бъде с безплатен достъп за деца до 14 години на 21 и 22 септември. Посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция и двете временни изложби „Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология" и самостоятелната изложба на Деница Пенева „Illustratorium II".

В неделя по случай Деня на независимостта на България и Европейските дни на наследството с отворени врати за граждани ще е и Националният археологически музей. Посетителите ще може да разгледат и временна изложба „Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 - 4350 г. пр. Хр.". Тя представя над 530 находки, открити при проучванията на солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Експонатите датират от късната праистория (VІ и V хилядолетие пр. Хр.), като са представени и предмети от късноелинистическия период и Античността.

Европейските дни на наследството се провеждат от 1985 г. насам. Според Европейската културна конвенция, подписана от 50 държави, инициативата обединява културните институции в ЕС, а в нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани.